Duminica a 25-a după Rusalii (Pilda samarineanului milostiv) Luca 10, 25-37 În vremea aceea a venit la Iisus un învăţător de lege, ispitindu-L şi zicând: Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa
Revista presei
Știri pe surse relatează despre simpozionul internațional „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție bimilenară și provocări contemporane”, organizat zilele acestea, online, de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București, prin Departamentul Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră, și de Arhiepiscopia Bucureștilor, prin Sectorul exarhat. Invitații acestui eveniment provin din mai multe părți ale lumii şi sunt ierarhi, profesori și monahi români, participanţi ai Patriarhiilor Antiohiei, Moscovei, Serbiei, Georgiei și ai Bisericii Ortodoxe a Greciei. „Prin acest simpozion, ne propunem să discutăm, în primul rând, formele de organizare ale monahismului din primul mileniu creștin și să vedem cum au continuat acestea să fie aplicate în Biserică în cel de-al doilea mileniu creștin pentru a răspunde provocărilor societății contemporane, care este nu doar profund secularizată, dar și secularizantă, impunând valori care de multe ori sunt străine vieții creștine și, bineînțeles, vieții monahale”, a declarat arhid. George Grigoriță. Pe parcursul primei zile, cea de luni, au avut loc patru sesiuni de comunicări.
Tot Știri pe surse anunță că Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Rădășeni, județul Suceava, a fost sfinţită duminică de către şapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, ca o încununare a lucrărilor de restaurare interioară şi exterioară executate aici. Cuvântul la Sfânta Liturghie din Duminica Slăbănogului de la Vitezda a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, născut în Rădăşeni şi unul dintre ctitorii acestui lăcaş de cult. Ierarhul a subliniat că una dintre problemele lumii de astăzi este singurătatea şi a oferit un set de recomandări în acest sens: „Această Evanghelie are un mesaj mai mult decât actual. Printre marile boli ale lumii de astăzi, pe lângă suferinţe cumplite, pandemii care ar putea apărea printre suferinţe ce par a fi netratabile, una dintre problemele cu care se confruntă omenirea este singurătatea oamenilor de rând, care nu mai au pe nimeni. (...) Un mare ierarh spunea: dacă nu ai om, Îl ai pe Dumnezeu. Ori ca să-L ai pe Dumnezeu, caută prietenia cu El, pentru că prietenia cu El este o prietenie veşnică”.