Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Revista presei
Evenimentul zilei semnalează că s-au împlinit 13 ani de când Biserica Ortodoxă Română a înfiinţat agenția de presă Basilica.ro, cu misiunea de a transmite vestea bună, adică un jurnalism de calitate, cu vești pozitive din viața activă a Bisericii. „Printre cei dintâi ostenitori la Basilica.ro au fost părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicaţiilor Lumina, și Nicolae Dinu, azi consultant pentru strategii de comunicare la Geneva, Elveția. Erau doar doi oameni și un laptop”, se arată în articol, subliniindu-se şi faptul că, între timp, Basilica.ro a devenit una dintre principalele voci în ceea ce priveşte activitatea Bisericii Ortodoxe din România.
Ziua de Vest consemnează că Asociația Foștilor Deportați din Bărăgan Timișoara, Mitropolia Banatului și Muzeul Satului Bănățean au organizat, vineri, 18 iunie, un eveniment solemn, la comemorarea a 70 de ani de la deportarea bănățenilor în Bărăgan, la care au participat personalități culturale și religioase din Banat și București, între care poeta Ana Blandiana. Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a oficiat o slujbă religioasă la biserica din interiorul muzeului şi a spus în cuvântul său: „(…) în urmă cu 70 de ani, era o zi la fel ca aceasta. Pământul Bărăganului era greu, iar vântul îl mângâia cu aripile sale. Din adâncul liniștii și din cancelariile comuniste, a venit o furtună peste spicele de grâu și peste părinții dumneavoastră și peste mulți dintre dumneavoastră. Au plâns atunci mame cu copiii în brațe. Avem aici un preot care avea 4 luni atunci, iar mama l-a pus într-o pernă și l-a dus sute și sute de kilometri, știți în ce condiții. S-au vărsat atunci multe lacrimi. Mai mult, mie și celorlalți români ne-a fost interzis să cunoaștem pătimirea frățiilor voastre”.
În Deșteptarea, preotul Liviu Burlacu de la Centrul „Izvorul Tămăduirii”, Bacău, scrie despre sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh (a Rusaliilor sau a Cincizecimii), care „este praznicul întemeierii Bisericii ca societate, prin botezarea, în Ierusalim, a peste 3.000 de oameni. Acest praznic este denumit «capătul sărbătorilor», adică evenimentul cu care se încheie istoria mântuirii realizate de Hristos. Această sărbătoare este cunoscută în popor și ca «Duminica Mare», ocazie cu care se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt”, aminteşte preotul.