Duminica a 25-a după Rusalii (Pilda samarineanului milostiv) Luca 10, 25-37 În vremea aceea a venit la Iisus un învăţător de lege, ispitindu-L şi zicând: Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa
Revista presei
G4Media, HotNews, Ziarul de Iași și altele consemnează că Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a transmis, printr-un comunicat de presă, poziția instituției referitoare la noul model al cărții de identitate. Acesta spune că noțiunea artificială de „gen” o înlocuiește abuziv pe cea „firească de sex” și este vehiculată „progresiv și progresist” în spațiul public. Comunicatul afirmă că noțiunea de gen este „un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numite (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a așa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în «gen»”. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române mai spune că există posibilitatea de a nu opta pentru eliberarea unui asemenea document electronic, iar „păstrarea acestei opțiuni este foarte importantă și coincide cu respectul față de sensibilitățile religioase ale unor cetățeni, indiferent de religia sau confesiunea lor”.
Anul trecut, în România s-au înregistrat 596 de cazuri de victime ale traficului de persoane. 77,7% dintre persoanele identificate erau de sex feminin, iar 42,8% erau minore, scrie Știri pe surse. Pr. Ciprian Ioniţă, consilier patriarhal coordonator la Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române, a declarat că în ultimii ani Biserica a desfăşurat mai multe campanii de informare, de prevenţie, dar şi de formare a clericilor în vederea combaterii şi limitării traficului de persoane, iar în prezent există activităţi în parteneriat cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) şi cu ONG-uri private. Astfel, anul trecut s-a semnat un protocol de cooperare cu ANITP și cu Primăria Bucureștiului. În mod concret, semnatarii desfăşoară activităţi de informare şi prevenţie, a evidenţiat părintele Ioniţă. „Anul acesta, fiind anul omagial al diasporei, dorim să avem câteva campanii de informare în Italia şi Spania”, a precizat părintele Ioniţă.
Același site relatează că în ziua de cinstire a Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ, 5 august, PS Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a amintit în predica de la Paraclisul Catedralei Naţionale calitatea de scriitor a sfântului şi a subliniat că scrierile sale „vădesc, dincolo de simplitatea aparentă, o lucrare tainică a lui Dumnezeu în viaţa sa”, după care a rostit câteva versuri care-i aparţin Sfântului Ioan Iacob. „Sfântul Ioan Iacob reuşeşte să spună adevăruri profunde în cuvinte simple şi ne îndeamnă să căutăm prietenia cu Dumnezeu, singura prietenie care contează”, a afirmat ierarhul, care a prezentat și alte aspecte esenţiale din viaţa Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ.