Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Revista presei
Europa FM, Antena 3, Știrile PRO TV și altele relatează că o biserică de lemn din județul Vrancea, monument istoric cu o vechime de aproape 200 de ani, a ars în întregime. Pompieri din două județe, săteni și voluntari au sărit să stingă flăcările, însă totul a fost în zadar. Este vorba despre biserica din comuna Chiojdeni, singurul loc de închinăciune pentru oamenii din 6 sate și singurul monument istoric de pe valea râului Râmnicu Sărat. Săteni, voluntari și pompierii din Vrancea și Buzău s-au chinuit să salveze ceva, dar lăcașul s-a făcut scrum, cu tot ce era înăuntru. În urmă cu 12 ani, biserica trecuse printr-o amplă restaurare și urma o reparație capitală. Pierderea este foarte mare, mai ales că în biserică existau icoane chiar mai vechi decât lăcașul de cult, din anii 1700. Pompierii urmează să stabilească de la ce a pornit focul devastator.
Ziarul de Iași anunță că Primăria Municipiului Iaşi a semnat un parteneriat cu Parohia „Sfântul Spiridon” în vederea accesării de fonduri europene nerambursabile necesare reabilitării atât a bisericii, cât şi a turnului clopotniţă cu cele două cişmele. Primăria va asigura finanțarea pentru elaborarea documentației tehnico-economice necesare pentru depunerea cererii de finanțare, precum și logistica și resursele umane în vederea accesării fondurilor europene. „Un monument superb al Iașiului, situat chiar în centrul orașului, va fi reabilitat cu fonduri europene. (...) În urmă cu ceva timp s-a mai încercat refacerea turnului, dar finanțarea a fost sistată în mod inexplicabil. Era păcat ca un astfel de edificiu, încărcat de atâta istorie, să se năruiască, așa că, profitând și de experiența dobândită la refacerea Mănăstirii Frumoasa, Primăria municipiului a venit în ajutorul parohiei pentru o accesare cât mai rapidă a fondurilor europene”, a declarat primarul Mihai Chirica. În biserică este îngropat trupul domnitorului Grigore Ghica al III-lea, ucis de turci în 1777, din cauza opoziţiei sale faţă de cedarea Bucovinei către austrieci, în 1775, capul fiindu-i dus la Istanbul. În clopotniţă a fost montat, în 1843, primul ceas de turn din Iași, comandat de la Paris, de la vestitul ceasornicar Collin de Wagner. În 1892 au fost aduse patru clopote, turnate în atelierele fraților Frantz și George Goessner de la Viena. Lângă turnul clopotniței se află două cișmele cu inscripții în limbile turcă, greacă și română care atestă faptul că în anul 1765, în timpul domniei lui Grigore Ghica al III-lea, a fost adusă apa în oraș prin olane de lut ars.