Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Revista presei
Obiectiv de Suceava relatează despre pelerinajul Înaltpreasfinţitului Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei și Europei Centrale și de Nord, la mănăstirile din Bucovina, însoțit de un grup de pelerini români din Germania, Austria, Statele Unite, dar şi din ţară. Ierarhul a slujit la Mănăstirea Putna, iar, la final, în cuvântul rostit a făcut referire la Mihai Eminescu, ,,cel mai mare poet al nostru, cel care a spus despre Biserica Ortodoxă că este «Maica Neamului Românesc» și a numit Mănăstirea Putna «Ierusalimul Neamului Românesc»”. Apoi a atras atenția că „din această Românie Mare, între timp ciuntită, împuținată” au plecat foarte mulți români în străinătate: „Se pare că sunt șapte milioane de români plecați în străinătate”. Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim a povestit că „în anul 2000 (...), la Melbourne, am întâlnit o credincioasă de prin Maramureș care mi‑a spus: «Părinte, dumneavoastră sunteți în Europa și simțiți dorul de țară în sufletul dumneavoastră, ca orice om plecat de acasă. Noi simțim dorul de țară până în oasele noastre. (...) Iar când mă apucă acest dor, țip, plâng și dau telefon celor de acasă și numai așa mă astâmpăr pentru un moment, așteptând să mă întorc cu totul acasă»”.
Știri pe surse amintește că se împlinesc 635 de ani de la prima atestare documentară a Mitropoliei Moldovei, într‑un Manual de cancelarie bizantin, din septembrie 1386. Se consideră însă că Mitropolia Moldovei a luat fiinţă, cu statut canonic recunoscut de Patriarhia Ecumenică, înaintea acestei date, în perioada 1381‑1386. La scurt timp după recunoaşterea Mitropoliei Moldovei de către Patriarhia Ecumenică, s‑a iscat un conflict generat de refuzul domnilor din Moldova de a mai accepta ca Biserica să fie condusă de ierarhi greci.
Bistrițeanul scrie despre lecția inedită de religie dată de ,,bunica din Chinteni” copiilor din Visuia: „Dacă nu mă duc o duminică la biserică, nu‑s sănătoasă toată săptămâna”. Tanti Lenuța sau bunica din Chinteni este un adevărat fenomen pe rețelele de socializare și a profitat de această notorietate pentru a‑i îndemna pe cei mai mici să meargă la biserică. Ea a fost invitată să vorbească unui grup de 45 de copii din Visuia, cărora le‑a oferit şi diplome de participare la activitățile organizate de Parohia Visuia: jocuri, experimente științifice, educație pentru igienă dentară și un inedit atelier de toacă. Tanti Lenuța a ajuns cunoscută cu ajutorul bistrițeanului Mircea Bravo, care a inclus‑o într‑o serie de filmulețe hazlii, postate mai apoi pe rețelele de socializare.