Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Revista presei
G4 Media, News.ro și Mediafax consemnează marcarea, azi, de către Biserica Ortodoxă Română, prin două slujbe speciale, a 14 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În contextul epidemiologic existent, aniversarea se va desfăşura într-un cadru restrâns, doar cu participarea Episcopilor-vicari din Bucureşti, a membrilor Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi a membrilor Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Născut în 22 iulie 1951, a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române la data de 12 septembrie 2007 şi a fost întronizat oficial la 30 septembrie 2007, în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, amintesc agențiile de știri.
Adevărul de Constanța relatează povestea dramatică a Episcopului ortodox de Huşi, Grigorie Leu, din anii 1940. Pentru că se opunea desfiinţării episcopiei, Petru Groza l-a chemat personal la discuţii, ocazie cu care episcopul a băut o cafea care s-a dovedit, după şapte decenii, că era otrăvită. La 36 de ore de la ingerarea otrăvii, Episcopul Grigorie Leu a murit. Cum era de aşteptat, investigaţia nu a putut merge mai departe, comuniştii au distrus toate probele, au închis laboratorul şi au refuzat autopsierea cadavrului. Au urmat ani grei pentru restul familiei. „Când eram mici, cei mari nu ne spuneau nimic, ca să ne protejeze. Se vorbea doar în şoaptă, iar noi prindeam doar frânturi din vorbele părinţilor noştri. Cu toate acestea, simţeam prezenţa episcopului“, spune cineastul Vlad Leu, nepotul ierarhului. Cel care a pus în mişcare expertiza, după șapte decenii, a fost actualul Episcop al Huşilor, Preasfinţitul Părinte Ignatie, care afirma: „Ideea iniţierii unui asemenea demers de confirmare a faptului că Episcopul martir Grigorie Leu a fost asasinat de către statul ateu comunist, prin mâna macabră a lui Petru Groza, a aparţinut Episcopiei Huşilor, căreia i s-a alăturat într-o manieră admirabilă, necondiţionată şi profesionistă părintele Radu Preda, care la acea vreme era preşedintele IICCMER, apoi domnul cercetător Gheorghe Petrov, un arheolog eminent, cu o inimă şi o minte pasionate de a scoate la suprafaţă atrocităţile comunismului, apoi domnul general Gheorghe Cosneanu, procuror militar şef al Secţiei Parchetelor Militare, instituţia care şi-a asumat cu maximă responsabilitate travaliul elucidării morţii suspecte a Episcopului martir Grigorie Leu“.