Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Revista presei
Știri pe surse consemnează faptul că Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a primit, cu ocazia zilei sale de naștere, 19 octombrie, când a împlinit 62 de ani, un mesaj de felicitare din partea Mitropolitului Petru al Basarabiei în care, pe lângă urările de bine, își exprimă recunoștința pentru ajutorul oferit românilor de peste Prut: „Vă mulțumim pentru dragostea arătată față de poporul român din Basarabia și pentru ajutorul necontenit pe care l-ați oferit comunităților religioase ortodoxe din cadrul Mitropoliei Basarabiei”. Totodată, ierarhul a transmis că înalță rugăciuni pentru ajutor de la Dumnezeu în slujirea Mitropolitului Teofan și i-a adresat acestuia urări de sănătate, ani îndelungați și bucurii duhovnicești. Cele două mitropolii păstrează o legătură strânsă din care au rezultat, de-a lungul timpului, diverse acțiuni social-filantropice, evenimente liturgice sau culturale, iar numeroase parohii sunt înfrățite între ele.
Obiectiv Vocea Brăilei relatează că duminică, 17 octombrie, credincioșii de la Berlești au participat la slujba de sfințire a bisericii, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Sărbătoarea a coincis cu împlinirea a 25 de ani de la trecerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Galați. Ierarhul a oficiat apoi un parastas la Târlele Filiu și a vizitat Casa memorială a părintelui arhimandrit Dometie, un mare teolog și duhovnic. „Credincioșii din mica localitate Berlești, județul Brăila, au trăit astăzi momente de bucurie și de profundă simțire duhovnicească prin participarea la sfințirea bisericii parohiale închinate Sfântului Ierarh Nicolae. Întrucât astăzi s-au împlinit 25 de ani de la momentul trecerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Galați, biserica din Berlești a primit ca al doilea hram această sărbătoare eparhială”, a precizat părintele Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a tâlcuit Pilda semănătorului din Evanghelia de la Luca şi le-a amintit celor prezenți că, în 16 octombrie 1996, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, ajungeau la Galați moaștele primului Apostol al lui Hristos, Sfântul Andrei, Ocrotitorul Galațiului și al întregii eparhii, precum şi Ocrotitorul spiritual al României.