Duminica a 25-a după Rusalii (Pilda samarineanului milostiv) Luca 10, 25-37 În vremea aceea a venit la Iisus un învăţător de lege, ispitindu-L şi zicând: Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa
Revista presei
Digi 24, G4Media, Adevărul și altele anunță că Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, „grav bolnav de COVID-19, a murit joi, la Deva, în urma unui stop cardiorespirator, înaltul prelat având plămânii afectaţi în proporţie de 85%, din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2”. Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, ierarhul era vaccinat. „Din nefericire s-a infectat și a ajuns la spital într-o stare mai avansată a acestei boli perfide”, a transmis Vasile Bănescu. Decesul a survenit în timpul procedurilor de transfer al bolnavului la un elicopter care ar fi urmat să-l transporte la spitalul judeţean din Târgu Mureş.
Știri pe surse consemnează mesajul de condoleanţe al Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, adresat clerului şi credincioşilor din Eparhia Devei, în care spune că Preasfinţitul Părinte Gurie a fost un „păstor blând şi iubitor de turmă”: „Au venit aici foarte mulţi preoţi nu doar trişti, ci plângând. Ei îl însoţesc cu lacrimi pe Preasfinţitul Părinte Gurie, pentru că el a mângâiat lacrimile multora, îl însoţesc prin rugăciune, pentru că, asemenea unui păstor blând şi iubitor de turmă, i-a condus pe toţi preoţii şi pe credincioşii acestei eparhii. (…) A iubit locul acesta şi a organizat Episcopia Devei şi Hunedoarei, lăsând în urma Preasfinţiei Sale mărturiile unei activităţi extraordinare, atât din punct de vedere spiritual, cât şi din punct de vedere administrativ”.
Tot Știri pe surse anunță că Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, a împlinit două decenii de la hirotonia întru arhiereu. Ierarhul s-a născut la Gura Râului, judeţul Sibiu, fiind al patrulea copil din cei şase ai preotului Gheorghe Șpan și preotesei Emilia. A absolvit Liceul de Matematică-Fizică „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, apoi cursurile Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu, urmând cursuri doctorale la Institutul de Teologie Ortodoxă Saint-Serge din Paris. În 1994 a fost hirotonit diacon, apoi preot celib. Între 1994 şi 2001 a fost preot slujitor şi duhovnic la mănăstirea de maici „Acoperământul Maicii Domnului” de la Bussy-en-Othe, Yonne, Franţa. În 21 iunie 2001 a fost tuns în monahism, iar în 21 octombrie 2001 a fost hirotonit Episcop în Biserica „Sfântul Iosif” a Parohiei ortodoxe române din Bordeaux. În data de 5 martie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales drept cel dintâi Episcop ortodox român al Italiei, fiind întronizat în 8 mai 2008.