Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Revista presei
Știri pe surse scrie că Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a deschis joi lucrările Simpozionului Internațional de Teologie cu tema „Pastorația românilor din afara României: responsabilitate eclesială și unitate etnică”, eveniment organizat la Palatul Patriarhiei, în format hibrid, cu participare fizică şi online, pe parcursul a două zile. În mesajul de deschidere, Patriarhul României a subliniat că, „în actualul context al fenomenului migrației la nivel global, Biserica Ortodoxă Română dezvoltă și intensifică misiunea și responsabilitatea ei pastorală față de românii ortodocși din afara României”, amintind că numărul total al românilor aflați în afara granițelor țării este de aproximativ zece milioane.
Observatorul prahovean relatează povestea preotului Marius Gheorghe, hirotonit în Parohia de la Pleașa, „care, în mai puţin de cinci ani, a reuşit să transforme radical o comunitate din Bucov şi să ridice o nouă biserică”. Având „o viziune adaptată zilelor noastre, cu mult har și răbdare, a transformat comunitatea într-o familie activă, cu perspectivă, cu dorință de schimbare”. Copiii de aici au primit „biciclete, ghiozdane cu rechizite, dulciuri, haine şi multe altele”. Preotul a colaborat cu Asociația Diaconia a Arhiepiscopiei Bucureștilor, TRINITAS TV şi Parohia „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Hamburg pentru a strânge fondurile necesare unui tânăr de 16 ani care avea nevoie de o operație în Germania pentru a supraviețui. S-au strâns 80.000 de euro, iar în această lună, Andrei Dennis s-a întors acasă sănătos. „Dacă vrem să fim fericiţi, să privim la cei ce au mai puțin ca noi”, spune pr. Marius Gheorghe.
Mesagerul de Neamț semnalează că elevi ai Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman au participat la un curs inedit de cunoaștere a patrimoniului naţional cultural, la inițiativa comisarului Vitalie Josanu, șeful Compartimentului protejarea patrimoniului din cadrul Poliției Neamț. Debutul proiectului „Cunoaște și protejează patrimoniul cultural național” la un liceu teologic a fost motivat de faptul că Biserica este păstrătoare de importante bunuri de patrimoniu. Liceenii au aflat, astfel, câteva noțiuni care definesc patrimoniul cultural şi repere pentru identificarea elementelor care reflectă tradiția românească. Sala de festivități a Liceului „Episcop Melchisedec” a fost plină, iar elevii au fost încurajați să adreseze întrebări pe parcursul expunerii.