Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Rugăciune pentru Patriarhul Ecumenic la ceas aniversar
Născut în anul bisect 1940, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a sărbătorit prin rugăciune împlinirea vârstei de 84 de ani joi, 29 februarie 2024. După participarea la Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala Patriarhală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Fanar, Sanctitatea Sa a rostit un cuvânt aniversar şi a organizat o recepţie în Sala Tronului, informează Φως Φαναρίου.
La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul Ecumenic s-a rugat pentru odihna sufletelor celor 57 de victime ale catastrofei feroviare de la Evanghelismos, din data de 28 februarie 2023. În apropiere de Valea Tempe din Tesalia, ciocnirea a două trenuri a provocat cel mai grav accident feroviar din ultima jumătate de secol de pe teritoriul Greciei.
Momentul festiv a fost organizat în Sala Tronului Patriarhiei Ecumenice, unde Sanctitatea Sa Bartolomeu a fost felicitat de ierarhi, delegaţi ai Bisericilor creştine, reprezentanţi ai autorităţilor de stat, membri ai corpului diplomatic şi ai lumii academice. Printre aceştia s-a numărat şi Arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, secretarul Sfântului Scaun pentru Raporturile cu Statele și Organizațiile Internaționale.
La final, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a adus mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra sa în cei 84 de ani de vieţuire: „Această adunare este pentru noi, în afară de un moment de slăvire a lui Dumnezeu, un timp al aducerii-aminte. Ne amintim de toţi cei cărora le datorăm, după Dumnezeu, viaţa cea bună pe care o trăim. Îl pomenim cu recunoştinţă pe vrednicul nostru binefăcător Mitropolitul Meliton al Calcedonului, o figură emblematică a Marii Biserici a lui Hristos şi a lumii creştine. Lunga noastră călătorie pământească ne-a învăţat să gândim înalt şi optimist despre om, această făptură «iubită de Dumnezeu», înzestrată cu darul libertăţii şi «păzită de Dumnezeu», cum o numeşte Sfântul Grigorie Teologul. Oriunde în lume există dragoste, lumină, iertare şi înţelegere, spirit de dialog şi solidaritate, unde oamenii se străduiesc să păstreze pacea şi dreptatea, acolo este prezent Dumnezeu, al Cărui har divin inspiră libertatea şi promovează cooperarea între oameni”, se arată pe fosfanariou.gr.