Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Un nou doctor în teologie român la Universitatea din Leuven
În data de 22 martie 2024, Raul-Ovidiu Bodea, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, și-a susținut cu succes teza de doctorat la Universitatea Catolică din Leuven (KU Leuven), devenind doctor în teologie al prestigioasei instituții academice din Belgia.
Teza candidatului, cu titlul „Existențialismul ca paradigmă metodologică pentru teologia ortodoxă: Nicolae Berdiaev și Mitropolitul Ioan Zizioulas”, a fost prezentată în fața unei comisii formate din specialiști în domeniu: prof. dr. George Pattison (Universitatea din Glasgow), prof. dr. Tereza Obolevich (Universitatea Pontificală „Ioan Paul al II-lea”, Cracovia) și prof. dr. Antoine Arjakovsky (Colegiul Bernardinilor, Paris). Lucrarea a fost întocmită sub îndrumarea științifică a prof. dr. Peter De Mey (KU Leuven) și sub co-îndrumarea dr. Viorel Coman (Universitatea din București & KU Leuven). Prodecanul Facultății de Teologie și Studii Religioase, KU Leuven, prof. dr. Joris Geldhof, a prezidat comisia de evaluare. „Lucrarea de doctorat a domnului Raul-Ovidiu Bodea analizează gândirea teologică și filozofică a lui Nicolae Berdiaev și a Mitropolitului grec Ioan Zizioulas în contextul curentului filozofic existențialist. Originalitatea lucrării constă în demonstrarea faptului că mișcarea neo-patristică din spațiul ortodox al secolului trecut, reprezentată în teză de Mitropolitul Zizioulas, și școala rusească de filozofie religioasă, care îl are ca exponent pe Berdiaev, nu trebuie înțelese ca două direcții diametral opuse, între cele două existând o serie de similarități și puncte de convergență pe care cercetarea de specialitate le-a ignorat mult timp. Lucrarea se sprijină pe o bibliografie riguroasă, fiind o contribuție originală la înțelegerea teologiei ortodoxe în secolul al 20-lea”, ne-a declarat dr. Viorel Coman, consilier patriarhal la Sectorul relaţii bisericeşti şi interreligioase al Administraţiei Patriarhale.
Înființată în 1425, Universitatea Catolică din Leuven este cea mai veche și cea mai mare universitate din Benelux, figurând constant în lista celor mai bune 50 de instituții de învățământ superior din lume. Totodată, Facultatea de Teologie și Studii Religioase a acestei universități belgiene ocupă locul al 4-lea în topul celor mai bune facultăți de teologie la nivel mondial.