Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Vizită de trei zile a Patriarhului Ecumenic în Italia
În perioada 4-6 iulie, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului-Noua Romă şi Patriarh Ecumenic, a efectuat o vizită în Italia, cu prilejul sărbătoririi Sfântului Sfinţit Mucenic Sabin, ocrotitor al localităţii Ivrea din provincia Torino, informează fosfanariou.gr. Au fost vizitate, de asemenea, comunităţile ortodoxe greceşti din oraşele Torino şi Milano.
Sărbătoarea Sfântului Mucenic Sabin a început joi, 4 iulie, cu întâmpinarea Patriarhului Ecumenic în Biserica „Sant’Ulderico” din Ivrea. Cu acest prilej, Sanctitatea Sa Bartolomeu i-a mulţumit Episcopului Edoardo Aldo Cerrato pentru invitaţia de a participa la evenimentele dedicate cinstirii Sfântului Sabin, episcop şi martir al primelor secole, aparţinând memoriei Bisericii nedespărţite. În cuvântul intitulat „Biserică sinodală şi casă comună”, Patriarhul Bartolomeu a vorbit despre modelul sinodal al Bisericii Ortodoxe: „Sinodalitatea se prezintă ca un eveniment de comuniune și unitate, ca o expresie a etosului eclesial, ca o rețea de relații interpersonale și nu ca o organizare impersonală și funcție instituțională. Sinodul în Tradiția ortodoxă, fără a fi o structură deasupra Bisericilor locale, leagă organic Bisericile locale, depășind ispita organizării globale. Sinodalitatea, așadar, este un eveniment de unitate și comuniune a membrilor fiecărei comunități eclesiale particulare, dar și a Bisericilor locale între ele și este de neconceput fără experiența Sfintei Euharistii. Rezultă că sinodalitatea se referă la comuniunea și participarea activă a tuturor membrilor Bisericii locale la viața ei la toate nivelurile, de la parohie și eparhie până la sinodul unei Biserici locale. Funcția episcopului este o expresie a sinodalității ca fundament hristocentric al misterului unității. Iată de ce sinodalitatea lucrează cu participarea egală și reprezentativă a episcopilor în toate organele sinodale ale Bisericilor locale. În același timp, episcopul trebuie să fie înconjurat și sprijinit de participarea activă a pleromei Bisericii sale locale. Și acest lucru se aplică atât la nivel local, diecezan, mitropolitan și patriarhal. În fine, nu este vorba de ceva specific Ortodoxiei, ci de ceea ce s-a stabilit în canoanele Sinodului I Ecumenic din anul 325 de la Niceea, de la a cărui convocare Bisericile creștine vor sărbători anul viitor împlinirea a 1.700 de ani, și de la al Doilea și al Patrulea Sinod Ecumenic, când Pentarhia, adică vechile Biserici Apostolice din Roma, Constantinopol, Alexandria, Antiohia și Ierusalim, au exprimat modul corect de administrare a Bisericii. Astăzi, sinodalitatea, așa cum este trăită în Biserica Ortodoxă, poate fi de ajutor ca stimulent pentru Biserica Romano-Catolică soră pentru a înțelege, în lumina Tradiției Bisericii și a Sinoadelor Ecumenice, relația dintre Biserica locală și Biserica universală”, se arată pe fosfanariou.gr.
Vineri, 5 iulie, Patriarhul Ecumenic a vizitat Capella della Sacra Sindone, Palatul Regal şi Muzeul Giulgiului din Torino. În partea a doua a zilei, s-a aflat în mijlocul comunităţii ortodoxe greceşti din oraş. Imaginile preluate de Φως Φαναρίου de la acest eveniment au fost realizate de fotograful român Mihai Bursuc.
Sanctitatea Sa a asistat sâmbătă, 6 iulie, la Liturghia solemnă dedicată Sfântului Mucenic Sabin, săvârşită în catedrala din Ivrea de Episcopul romano-catolic Edoardo Aldo Cerrato. Seara, delegaţia Patriarhiei Ecumenice s-a întors la Constantinopol de pe aeroportul din Milano.