Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului în mijlocul credincioșilor Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din orașul Oravița,
Colegiul decanilor, întrunit la Târgovişte
Decanii facultăţilor şi coordonatorii departamentelor de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române s-au întrunit ieri, 11 mai, la Universitatea „Valahia” din Târgovişte, pentru a analiza diverse aspecte actuale, privitoare la învățământul teologic ortodox universitar. Forul consultativ al Colegiului decanilor, întrunit în biblioteca universităţii, a fost prezidat de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal. Delegatul Patriarhului României la acest eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.
În deschidere, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon a precizat faptul că astfel de întâlniri sunt esenţiale, iar Colegiul decanilor a devenit o instituţie deosebit de importantă pentru Biserica noastră. „Aşa cum adesea se spune, braţul înarmat al misiunii Bisericii în contemporaneitate este şcoala teologică sau gândirea teologică. Există multe facultăţi de teologie în ţară, iar Colegiul decanilor reuşeşte să armonizeze, ducând la o oarecare solidaritate între instituţiile de învăţământ teologic. Noi nu putem să trăim în societatea contemporană fără să dăm o perspectivă, nu neapărat academică, ci intelectuală şi de prestigiu, pentru a ajuta un segment important al societăţii noastre, să înveţe ceva din marile valori eterne ale Evangheliei. Folosim adesea termeni precum secularizare, laicizare, iar acesta este un fenomen copleşitor. Ne bazăm însă pe învăţământul religios în şcoală (...). Trebuie să fim preocupaţi de educaţia poporului în spiritul valorilor Evangheliei lui Hristos. Toate provocările cu care ne luptăm astăzi nu sunt altceva decât o urmare a lipsei de profunzime şi determinare în conştiinţele a tot mai mulţi oameni”, a evidenţiat Înaltpreasfinţia Sa.
În continuare, a luat cuvântul Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, care a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, mulţumind totodată conducerii universităţii pentru găzduirea evenimentului. „Sper că lucrările noastre se vor axa în jurul acestui concept al calităţii învăţământului şi calităţii studenţilor pe care dumneavoastră îi pregătiţi”, a precizat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.
Pe ordinea de zi a întrunirii Colegiului decanilor s-au aflat mai multe teme, precum: Monitorizarea implementării hotărârilor celui de-al VII-lea Congres al facultăților de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române (10-11 octombrie 2016, Alba Iulia); Înființarea extensiei universitare a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București, la Roma (Italia); Analizarea propunerilor grupului de lucru al Asociației Părinți pentru Ora de Religie (APOR) privind demersurile orientate către facultățile de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române, pentru introducerea unor module/crearea unei discipline opționale pentru studenți/introducerea în modulele psihopedagogice a unor teme de formare în domeniul educației pentru familie; Aspecte legate de disciplinele de studiu (coduri specifice, denumire specifică), numărul de activități didactice săptămânale, raportul dintre orele de curs și activitățile practice, noile standarde privind evaluarea domeniilor și programelor de master postate pe site-ul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) ş.a.
Întrunirea a fost moderată de pr. Florin Marica, consilier patriarhal coordonator al Sectorului teologic-educaţional al Patriarhiei Române.