Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului în mijlocul credincioșilor Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din orașul Oravița,
Duminica Ortodoxiei la Catedrala Patriarhală
Ieri, în Duminica Ortodoxiei, Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei au fost rostite cereri speciale şi rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu cu prilejul împlinirii a 27 de ani de când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit marele har al arhieriei. La final, a fost prezentat volumul „Bucuria comuniunii şi dinamica misiunii creştine. Lucrarea Bisericii în societate în anul 2016”.
Ieri, în Duminica întâi din Postul Mare, Biserica Ortodoxă a sărbătorit biruința asupra tuturor rătăcirilor doctrinare de la dreapta credință, dar mai ales cinstirea sfintelor icoane. În cuvântul de învăţătură, rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că fragmentul evanghelic de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan (1, 43-51) reliefează o mulţime de adevăruri duhovniceşti cu privire la Mântuitorul Iisus Hristos şi la cei care cred în El.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat că Evanghelia acestei duminici ne arată că există două feluri de cunoaştere: cunoaşterea prin simţuri sau palpabilă şi cunoaşterea prin duh sau duhovnicească. „Credinţa este vederea dincolo de vederea trupească. A văzut un om limitat şi a mărturisit pe Fiul lui Dumnezeu Cel nelimitat. Natanael a văzut un om trecător şi a mărturisit pe Dumnezeu Cel veşnic. A văzut un om modest şi a spus «Tu eşti Împăratul lui Israel». Împăratul lui Israel este împăratul care are de la Dumnezeu binecuvântarea de a-L vedea cu ochii trupeşti pe Fiul lui Dumnezeu Cel veşnic, Care S-a făcut om din iubire pentru oameni”, a spus Părintele Patriarh Daniel.
Pe lângă vederea sau cunoaşterea duhovnicească, mărturisirea dreptei credinţe aduce omului credincios un dar şi mai mare, şi anume vederea Împărăţiei cerurilor. „Răsplata dreptei credinţe este vederea Împărăţiei cerurilor în care Fiul lui Dumnezeu este înconjurat de sfinţii îngeri. Îngerii din ceruri urcă de la credincioşii care se roagă lui Hristos pentru a duce rugăciunile lor în ceruri şi coboară peste Biserică sau peste cei care se roagă şi sunt uniţi cu Fiul Omului prin credinţă, ca să aducă binecuvântarea Preasfintei Treimi. Dreapta credinţă, adică mărtusirirea dumnezeirii lui Hristos (a văzut un om şi a mărturisit pe Dumnezeu), este răsplătită cu vederea Împărăţiei cerurilor. Astăzi, în Duminica Ortodoxiei, noi prăznuim biruinţa Bisericii asupra tuturor ereziilor şi mai ales cinstirea sfintelor icoane, pentru că icoanele în biserică nu sunt o simplă podoabă estetică. Icoanele sunt o formă liturgică de mărturisire permanentă a adevărului că Fiul lui Dumnezeu Cel nevăzut S-a făcut văzut, Cel nelimitat S-a făcut limitat, Cel Veşnic S-a făcut om muritor, pentru ca, trecând prin moarte şi înviere, să ne dăruiască nouă viaţa veşnică. Prin icoană mărturisim adevărul întrupării sau adevărul înomenirii Fiului Veşnic al lui Dumnezeu, pentru ca pe oameni să-i îndumnezeiască prin har. El coboară la noi până la iad, biruieşte iadul, biruieşte moartea, adică pe diavolul, iar prin Înviere ne ridică nu pe pământ, ci până în ceruri, căci Se înalţă la ceruri întru slavă”, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Preafericirea Sa a subliniat că icoana este mărturisirea adevărului Întrupării, Morţii, Învierii şi a Slavei Lui veşnice pe care o împărtăşeşte apoi celor care cred în El. „Icoana ne arată slava Împărăţiei cerurilor ca fiind ţinta noastră ultimă. Omul nu este făcut pentru mormânt, ci pentru viaţa veşnică, cerească în Împărăţia cerurilor, despre care spune Sfântul Apostol Pavel: «Împărăţia lui Dumnezeu nu este mâncare şi băutură, ci dreptate şi pace, şi bucurie în Duhul Sfânt» (Romani 14, 17). De aceea, Duminica Ortodoxiei nu este numai duminica adevăratei credinţe, ci şi duminica adevăratei frumuseţi, frumuseţea netrecătoare a slavei Preasfintei Treimi, a Maicii Domnului şi a tuturor sfinţilor. Este duminica bucuriei, slavei Împărăţiei cerurilor, bucuria îngerilor şi a sfinţilor. În această duminică ieşim cu multă bucurie cu icoanele în mână, cu aceste ferestre deschise spre Împărăţia iubirii veşnice a lui Dumnezeu şi a slavei Preasfintei Treimi, iar când mărturisim dreapta credinţă, ni se deschid cerurile şi pregustăm bucurie din bucuria Împărăţiei cerurilor, lumină din lumina Împărăţiei cerurilor, fericire din fericirea Împărăţiei cerurilor. Aceasta este Ortodoxia: «Vino şi vezi» (Ioan 1, 46). Vino la întâlnirea cu Hristos! Sfinţii care au crezut în Hristos şi L-au iubit au ajuns să preguste încă din lumea aceasta bucurie din bucuria Împărăţiei cerurilor şi să vadă cu ochii duhovniceşti ai credinţei slava Împărăţiei cerurilor”, a explicat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.
Cereri speciale şi rugăciuni de mulţumire
În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite cereri speciale şi rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu la împlinirea a 27 de ani de la hirotonia întru arhiereu a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a rostit un cuvânt festiv în care a vorbit despre evenimentul din data de 4 martie 1990, când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost hirotonit Episcop, în Duminica Ortodoxiei, în Catedrala Mitropolitană din Timişoara. „Sărbătoarea Duminicii Ortodoxiei a devenit şi sărbătoarea Întâistătătorului Bisericii noastre, care, după o scurtă păstorire la Timişoara ca Episcop-vicar, a devenit Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. A păstorit la Iaşi vreme de 17 ani şi, de aproape 10 ani, păstoreşte ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Preafericirea Voastră, în tot acest timp aţi preţuit mai mult prietenia cu Dumnezeu şi sfinţii decât orice altă prietenie şi în toată această slujire arhierească de 27 de ani şi o zi v-aţi gândit la proiecte mari care s-au întâlnit foarte rar în istoria Bisericii noastre şi în istoria poporului român. Pentru aceste proiecte aţi trudit mult, îndemnându-i şi pe alţii să aibă trezvia duhovnicească pentru a împlini aceste cerinţe ale Bisericii într-o vreme de mari încercări şi prefaceri. De aceea, în această Duminică a Ortodoxiei îi rugăm pe toţi sfinţii care au apărat Ortodoxia şi care v-au inspirat şi vă inspiră pe Preafericirea Voastră să vă dăruiască putere, inspiraţie pe mai departe pentru a coordona toate aceste proiecte care se află în desfăşurare şi pe cele pe care le mai aveţi în vedere, pentru a arăta şi altora, care cunosc mai puţin sau nu cunosc deloc, câte ceva din frumuseţile Ortodoxiei”, a spus PS Părinte Episcop Timotei Prahoveanul.
Lansarea volumului „Bucuria comuniunii şi dinamica misiunii creştine. Lucrarea Bisericii în societate în anul 2016”
La acest ceas aniversar, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a prezentat volumul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Bucuria comuniunii şi dinamica misiunii creştine. Lucrarea Bisericii în societate în anul 2016”, apărut zilele trecute la Editura BASILICA a Patriarhiei Române. Volumul cuprinde cuvântările reprezentative ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, actele de sfinţire, pastoralele sinodale şi patriarhale, scrisorile irenice, mesajele comunicate cu diverse ocazii unor personalităţi sau instituţii, ori rostite în cadrul unor evenimente importante prilejuite de sărbători sau întâlniri publice, condoleanţele transmise oficial, precum şi prefeţele celor mai importante volume apărute la Editurile Patriarhiei Române. Volumul a fost îngrijit de părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, pr. Ion Dragomir, consilier patriarhal la Cabinetul Patriarhal, şi pr. Sorin-Vasile Tancău, redactor coordonator în cadrul Editurilor Patriarhiei Române.
Preasfinţitul Părinte Episcop Varlaam Ploieşteanul a arătat că acest volum reprezintă un model de mărturisire şi apărare a Ortodoxiei, de promovare şi întărire a Ortodoxiei româneşti, dar şi o grijă permanentă arătată pentru cultivarea comuniunii şi frăţietăţii interortodoxe. Preasfinţia Sa a mai precizat că acest volum cu 751 de pagini reprezintă doar o parte din munca depusă de Patriarhul Bisericii noastre. „Îl felicităm pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pentru această lucrare excepţională pe parcursul anului 2016 şi îi dorim din toată inima ca Dumnezeu, Maica Domnului şi toţi sfinţii ocrotitori să-i dăruiască multă sănătate, aceeaşi dăruire pentru slujirea Bisericii şi a fiilor ei, iar acest an să-i aducă împlinirea visurilor, care nu sunt unele personale, ci sunt idealurile Bisericii noastre, ale naţiunii noastre, precum Catedrala Mântuirii Neamului şi toate celelalte”, a spus PS Părinte Episcop Varlaam Ploieşteanul.
În încheiere, Patriarhul României a adresat un cuvânt de mulțumire. „Mulţumim lui Dumnezeu pentru această lucrare de 27 ani de ani, pentru că El ne cheamă la arhierie, El ne inspiră, El ne ajută să lucrăm pentru Biserica Sa. Toate le face Hristos, dar prin mâinile slujitorilor Săi, El luminează mintea, încălzeşte inima şi dă spor mâinilor celor care Îl iubesc pe El şi doresc să slujească Biserica Sa. Mulţumim Bisericii pentru că prin Biserică este chemat cineva la arhierie, prin glasul arhiereilor din Sfântul Sinod este ales un nou slujitor, pe care Hristos Îl cheamă tainic prin Duhul Sfânt. Mulţumim Bisericii pentru această chemare la arhierie şi pomenim cu evlavie numele celor care Ne-au hirotonit. Mulţumim tuturor arhiereilor, preoţilor şi diaconilor care slujesc Biserica noastră. Cineva poate să aibă idei măreţe, frumoase, care însă trebuie să fie în concordanţă cu nevoile Bisericii, nu cu ambiţii personale, egoiste, individualiste. Poate să aibă cineva idei frumoase, dar trebuie să aibă şi oameni care să ajute la punerea în practică a lor. Din acest punct de vedere, peste tot pe unde am slujit ca arhiereu am simţit bucuria Duhului Sfânt prin faptul că am găsit oameni de vârste diferite, cu multă dragoste faţă de Hristos şi faţă de Biserică, şi împreună cu ei am făcut unele lucruri bune. Lipsurile au fost foarte mari şi întotdeauna trebuie să ne gândim nu numai la binele pe care l-am săvârşit, ci şi la greşelile făcute şi la binele pe care am fi putut să-l împlinim, dar nu am reuşit”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Mulţumiri au fost adresate tuturor ierarhilor, colaboratorilor şi credincioşilor care ajută la zidirea noii Catedrale Naţionale, dar şi la intensificarea lucrării de zidire sufletească a Bisericii din sufletele oamenilor.
În cadrul Sfintei Liturghii s-a dat citire şi Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, adresată clerului şi credincioşilor. Începând de ieri până în 26 martie, în bisericile din Patriarhia Română este organizată colecta pentru Fondul Central Misionar.