În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sărbătorirea Sfântului Calinic la Mănăstirea Cernica
Sfântul Ierarh Calinic a fost sărbătorit ieri, 11 aprilie, cu multă evlavie la mănăstirea ilfoveană Cernica, în ziua lui de prăznuire împlinindu-se și 150 de ani de la mutarea sa la cereștile locașuri. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi. La finalul slujbei, au fost sfințite patru clopote noi pentru clopotnița așezământului monahal.
Sărbătoarea Sfântului Ierarh Calinic a început în dimineața celei de-a treia zile de Paști, prin așezarea cinstitelor sale moaște în baldachinul din fața bisericii mănăstirii. În ajun, slujba sfântului a fost cântată împreună cu rânduiala din Penticostar. În cele două zile, rândul pelerinilor a curs necontenit spre cinstirea Sfântului Calinic de la Cernica și dobândirea mijlocirii sale.
În ziua de pomenire a Sfântului Calinic, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Cernica împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului; Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal; Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi. Între slujitorii care s-au rugat împreună cu Patriarhul României la Sfânta Liturghie s-au numărat: arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal; arhim. Nectarie Șofelea, exarh administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor; arhim. Policarp Chițulescu, consilier patriarhal; arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț; arhim. Lavrentie Gâță, starețul Mănăstirii Căldărușani; arhim. Maxim Bădoiu, starețul Mănăstirii Cernica; arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului psaltic Tronos, conduși de arhid. protopsalt Mihail Bucă.
„O podoabă a Ortodoxiei noastre românești”
În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre viața Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, de la a cărui mutare la Domnul s-au împlinit 150 de ani. Preafericirea Sa a prezentat anii de educație ai sfântului, primele sale slujiri în Biserica Ortodoxă, pelerinajul făcut în Sfântul Munte Athos, stăreția la Mănăstirea Cernica, slujirea arhierească în fruntea Episcopiei Râmnicului vreme de 17 ani și retragerea la mănăstirea sa de metanie, unde a mai trăit încă un an, până la 11 aprilie 1868. „Este foarte interesant să privim la viețuirea lui timp de aproape 81 de ani, dar și la modul în care și-a încheiat viața. În anul când era bolnav, înainte de moarte, aici la Cernica, în fiecare zi punea călugării să-i citească pravila și păstra aceeași rânduială la chilie ca și când ar fi fost un călugăr sănătos. Nu a neglijat rugăciunea”, a spus Patriarhul României.
În continuare, Preafericirea Sa a vorbit despre trecerea ierarhului Calinic în rândul sfinților, statornicită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la mai puțin de un veac de la mutarea sa la Domnul, în februarie 1950. Proclamarea locală a canonizării Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica a avut loc în 23 noiembrie 1955 și a fost făcută de un sobor de arhierei în frunte cu vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina. „S-au săvârșit atunci Acatistul Sfântului Ierarh Calinic și Priveghere în cinstea sa în ajun, iar în ziua următoare, în 24 noiembrie 1955, la Sfânta Liturghie a ținut un cuvânt deosebit de bogat și de frumos părintele Dumitru Stăniloae, care a spus că Sfântul Calinic a avut trei mari calități: a fost un ascet, adică un mare rugător și un mare postitor, un mare nevoitor; apoi, a fost un om mult-milostiv, care ajuta o mulțime de săraci, bolnavi, bătrâni, văduve, orfani; în al treilea rând, a fost mare ctitor de biserici”, a amintit Preafericirea Sa. Patriarhul României a vorbit despre îmbinarea, în viața Sfântului Ierarh Calinic, a rugăciunii cu acțiunea, a evlaviei cu milostenia și construirea de locașuri sfinte: „Acest sfânt care noaptea se ruga mult a fost un isihast din tradiția paisiană, nemțeană, pe care a adus-o aici Sfântul Gheorghe Ardeleanul de la Mănăstirea Neamț. Ziua, însă, era foarte gospodar.
Noaptea se ruga asemenea unui monah din secolele 14-15 de la Sfântul Munte Athos, iar ziua era foarte activ. Sfântul Calinic de la Cernica este o făclie, o lumină, un far, atât pentru monahi, cât și pentru ierarhi și pentru credincioșii mireni. El este o podoabă a Ortodoxiei noastre românești și a Ortodoxiei universale”.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat cele două volume apărute recent la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, din purtarea de grijă a Sectorului exarhat al Arhiepiscopiei Bucureștilor: „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Om al rugăciunii și al iubirii milostive” și „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Păstor luminat al poporului credincios”. Preafericirea Sa a oferit Mănăstirii Cernica un set de sfinte vase confecționate măiestrit în Atelierele Patriarhiei Române și mai multe cărți. Arhim. Maxim Bădoiu, starețul Mănăstirii Cernica, a adresat mulțumiri Patriarhului României pentru permanenta purtare de grijă arătată față de obștea așezământului monahal din vecinătatea Bucureștiului.
Patru clopote noi vor chema la rugăciune
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a sfințit cu agheasmă cele patru clopote noi ale Mănăstirii Cernica, realizate în Anul Centenar la Turnătoria Blotor din Satulung, Maramureș, „întru pomenirea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica (150 de ani de la trecerea sa la Domnul, 1868-2018)”. „Se împlinesc astăzi 150 de ani de la mutarea la Domnul a Sfântului Ierarh Calinic și 200 de ani de la alegerea sa ca stareț al Mănăstirii Cernica, o stăreție strălucită cu adevărat, cu o reverberație duhovnicească de construcție și de poziție socială, pentru că Sfântul a fost și un extraordinar om al vremii sale. Cu acest prilej, la Mănăstirea Cernica au fost aduse patru clopote noi, care vor suna foarte frumos, chemând monahii și pelerinii la rugăciune”, ne-a declarat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic.