Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Cuvioasa inimilor îndurerate
An de an, la 14 octombrie, lumea ortodoxă o sărbătorește pe Cuvioasa care aduce multă mângâiere inimilor îndurerate, Sfânta Parascheva, ale cărei cinstite moaște se află în Catedrala Mitropolitană din Iași. Mii de pelerini vin în capitala Moldovei să-i mulțumească și să-i ceară ajutorul. Sărbătoarea ei este unul dintre cele mai importante momente de pelerinaj din cursul anului bisericesc. De aceea, cu săptămâni înainte de ziua serbării Sfintei Parascheva, mai întâi ieșenii, apoi oameni din diferite locuri vin să o cinstească la Mitropolia din Iași.
Sărbătoarea propriu-zisă începe cu câteva zile înainte de ziua prăznuirii Cuvioasei, prin scoaterea spre închinare a sfintelor sale moaște pe esplanada din fața catedralei. Pe aici trec mii de oameni care găsesc o alinare prin întâlnirea lor cu Sfânta în fața suferințelor sufletești și trupești care le marchează existența.
Pelerinajul de Sfânta Cuvioasă Parascheva este un timp de alinare și de speranță că Dumnezeu este cu noi și lucrează în viața noastră prin „prietenii și casnicii Săi”, care sunt sfinții. Pentru mulți oameni, întâlnirea cu Sfânta este singura mângâiere de care se bucură în viața lor plină de nevoi și de necazuri. De aceea, indiferent de situația lumii în care trăim, acești oameni vin să-și găsească liniștea și pacea prin întâlnirea anuală cu Sfânta care le este atât de dragă. A încerca să-i oprești este un atentat la echilibrul lor sufletesc și un demers care arată neînțelegerea fenomenului spiritual al pelerinajului de la sărbătoarea Ocrotitoarei Moldovei.
Cuvioasa răspunde tuturor acestor inimi îndurerate, aducându-le raza speranței și a bucuriei că prin credință, nădejde și dragoste pot depăși orice obstacol trecător. Bucuria de pe chipul pelerinilor care ajung să atingă sfintele moaște este imaginea emblematică a întâlnirii omului cu sacrul, a dorinței omului de a fi părtaș la sfințenie. Pentru toată osteneala lor legată de parcursul pelerinajului până la raclă, pelerinii primesc binecuvântarea lui Dumnezeu care prin Sfânta Parascheva le oferă răspuns la problemele și frământările care i-au adus acolo.
Mai ales în aceste timpuri de pandemie prin care trecem, când foarte mulți oameni au devenit depresivi și marcați de teamă, singura certitudine între atâtea incertitudini este Dumnezeu. Un mijloc de a ajunge la întâlnirea cu Bunul Dumnezeu este și pelerinajul în care regăsim drumul către sacru din viața noastră, iar întâlnirea cu sfinții ne oferă posibilitatea de a ne întâlni cu cel care este Însăși Sfințenia, adică Dumnezeu.
Sfânta Parascheva, de patru veacuri, s-a arătat a fi de mare ajutor pentru poporul nostru atunci când am trecut prin molime și timpuri de grele încercări, ea fiind „grabnic ajutătoare” pentru cei care i-au cerut și îi cer ajutorul. Alături de imnograful inspirat, spunem și noi: „Preacuvioasei noastre Maici, multmilostivei Parascheva, prinos de umilință aducem noi nevrednicii păcătoși pentru mijlocirile sale. Că mari daruri ne-am învrednicit a dobândi de la izvorul cel pururea curgător de bunătăți al Mântuitorului nostru și să cântăm: Bucure-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!”