Duminica a 25-a după Rusalii (Pilda samarineanului milostiv) Luca 10, 25-37 În vremea aceea a venit la Iisus un învăţător de lege, ispitindu-L şi zicând: Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa
Sub ocrotirea Sfintei Parascheva
Cuvioasa Parascheva de patru veacuri ocroteşte cetatea Iaşilor, unde vin mii de pelerini la sărbătoarea închinată sfintei la 14 octombrie. Ei participă, la mitropolie, la slujbele oficiate în cinstea sfintei şi trăiesc bucuria de a fi pelerini la sărbătoarea ei.
Aceşti oameni vin pentru a mulţumi Sfintei Cuvioase Parascheva pentru ajutorul primit şi mai ales să o roage să-i izbăvească din necazuri şi nevoi sau din grele suferinţe trupeşti şi sufleteşti. Ei stau ore întregi la rândul ce-i duce pe esplanada Catedralei Mitropolitane pentru a cinsti sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva ce sunt scoase spre închinare în zilele de octombrie ale sărbătorii ei.
Dacă stai şi-i asculţi, vei afla mii de poveşti de viaţă în care puterea credinţei unită cu rugăciunea prin mijlocirea Sfintei Parascheva i-a învrednicit să dobândească mari daruri de la izvorul cel pururea curgător de bunătăți al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, după cum ne spune Acatistul.
Toţi cei care vin cu credinţă să-i ceară ajutorul se încredinţează ocrotirii ei şi primesc prin rugăciunile cuvioasei întărire în faţa greutăţilor vieţii, mângâiere când sunt prigoniţi, vindecare de boli, sprijin în vremuri de grele încercări şi mai ales ajutor grabnic în necazuri şi nevoi.
Sfânta Parascheva şi-a arătat ocrotirea faţă de poporul nostru dreptmăritor creştin prin intervenţiile ei minunate în vremuri de restrişte prin care a trecut pământul binecuvântat al ţării noastre. Lucru subliniat şi în Acatist: Niciodată nu vom înceta a vesti minunile tale, Preacuvioasă, că de n-ai fi stat tu, rugându-te pentru țara aceasta pe care o păzești cu preacuratele tale moaște, cine ne-ar fi izbăvit din atâtea primejdii, sau cine ne-ar fi ușurat de bolile care au venit asupra noastră, pentru păcatele noastre cele multe?
Tot ea este cea care mijloceşte la tronul Tatălui ceresc pentru neamul nostru şi se roagă pentru ca Preasfânta Treime Să binecuvânteze patria noastră. Evlavia de veacuri a românilor faţă de Sfânta Pareascheva ne arată ocrotirea pe care au primit-o de la cuvioasa grabnic ajutătoare.
Pentru aceste lucruri ea este cinstită în chip deosebit în ţara noastră, mai ales că din 1641, când sfintele ei moaşte au fost aduse de voievodul Vasile Lupu la Iaşi, şi până astăzi Cuvioasa Parascheva este izvor de binecuvântare și tămăduire pentru toți cei care îi cer ajutorul.
Ea este nădejdea noastră cea tare, liman lin și neînviforat, leacul durerii, mâna vindecării, izgonitoare de rele, ocrotitoare neobosită, apărătoare neînfruntată, pilda bunei cucernicii, temelie neclintită a creștinătății, izbăvirea tuturor celor ce o cheamă spre ajutor, mare folositoare a sufletelor, vindecătoarea de răni ale trupurilor, risipitoare de furtuni, izgonitoarea pagubelor, apărătoare neînfruntată şi mijlocitoarea tuturor creștinilor către Domnul.
Ocrotirea pe care ne-o oferă Sfânta Parascheva ne luminează viaţa şi ne călăuzeşte pe calea credinţei prin care să ajungem la viaţa veşnică din Împărăţia lui Dumnezeu.