Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
Bancnota de 10 euro
Ceea ce îl face pe om autentic e să aibă un set bine definit de valori şi principii de la care să nu se abată şi pe care să-l respecte cu sfinţenie în orice context. Spunem despre acest om că are coloană vertebrală. Poate sta drept şi neclintit în faţa oricărei persoane. Este respectat şi demn de respect pentru caracterul lui nobil care e bazat pe o anumită conduită morală. Din momentul în care își încalcă principiile şi valorile personale, caracterul şi integritatea devin slăbite, iar el începe să nu mai aibă credibilitate şi respect în ochii oamenilor care contează pentru el. Să fim realiști, nu putem păcăli driblând valori și principii, abătându-ne în mod frecvent sau fiind în contradicţie cu ele tot timpul. Dacă putem păcăli pe cineva, aceia suntem chiar noi. Și totuși, există momente în viață în care suntem batjocoriți sau mințiți, uneori chiar de persoane apropiate, iar valorile noastre morale se pot schimba. De ce e necesar să nu picăm acest test important pentru noi? Pilda de astăzi ne dă câteva indicii.
Un ilustru profesor de filosofie trebuia să predea un curs legat de axiologie în care să arate audienței importanța valorilor în viața oamenilor. El și-a început prelegerea în fața a peste 500 de studenți, fluturând o bancnotă de 10 euro, după care a spus: Cine dorește această bancnotă de 10 euro să ridice mâna sus!
Toată sala a ridicat mâna. După ce a văzut reacția sălii, profesorul a strâns puternic bancnota în pumnul său, a mototolit-o și s-a adresat din nou cursanților cu următoarea întrebare: Cine mai dorește acum această bancnotă de 10 euro?
Toată sala a ridicat din nou mâna. De data aceasta, profesorul a lăsat să-i cadă bancnota mototolită pe podea, după care a călcat-o în picioare și a murdărit-o de praf. Apoi, a pus cu insistență aceeași întrebare: Cine mai dorește acum această bancnotă de 10 euro? Mâinile au rămas ridicate în continuare. Atunci profesorul s-a așezat la catedră și le-a spus studenților lui: „Știți de ce voi tot doriți această bancnotă chiar dacă a fost călcată în picioare, mototolită și tăvălită prin praf? Deoarece bancnota și-a păstrat valoarea. De multe ori ni se întâmplă să fim împroșcați cu noroi, iar sufletul nostru este mototolit. Prin toate acestea putem trece într-un singur mod. Păstrându-ne valorile noastre. Păstrându-ne calitatea de om. Așa vom ajunge să întâmpinăm zeci sau sute de mâini ridicate doar pentru noi”.