„În vremea aceea Iisus învăța și de față ședeau farisei și învățători ai Legii, veniți din toate orașele mici ale Galileei, ale Iudeei și din Ierusalim. Iar puterea Domnului se arăta în tămăduiri.
Slujiri arhiereşti în Duminica Sfântului Grigorie Palama
În cea de-a doua Duminică din Postul Mare, a Sfântului Ierarh Grigorie Palama, credincioşii au primit îndemnul să postească şi să se roage, atât pentru ei înşişi şi pentru familiile lor, cât şi pentru cei aflați în nevoi.
În Duminica a doua a Postului Mare credincioșii din Municipiul Făgăraș, județul Brașov, au primit binecuvântare arhierească. Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cimitirul municipiului, iar în soborul slujitor s-au aflat protopopul de Făgăraș I, Marius Corlean, cei doi parohi ai bisericii, Gheorghe Malene și Liviu Petrașcu, precum și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi ai Liceului Teologic Ortodox „Sfântul Constantin Brâncoveanu” din Făgăraș. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Alexandru Morogan a fost hirotonit diacon.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre viața și teologia Sfântului Grigorie Palama și despre însemnătatea celei de-a doua duminici din Postul Mare.
„În școala Bisericii, noi învățăm astăzi un lucru foarte important, și anume că iubirea lui Dumnezeu este nemărginită și că mila Sa este atât de mare încât ne protejează, ne ajută și ne îndrumă pe fiecare dintre noi să vedem suferințele dimprejurul nostru și să alergăm purtându-i în rugăciune și ajutându-i pe cei în neputință pentru a adăuga ceva la efortul spiritual și fizic pe care îl facem în timpul postului. Nu este suficient numai să postim în casele noastre, să ne îngrijim de noi și de-ai noștri, ci trebuie să adăugăm în plus rugăciune pentru cei aflați în nevoi”, a subliniat ierarhul.
Părintele Mitropolit le-a mulțumit la final celor doi preoți care au slujit până de curând la biserica din cimitirul Municipiului Făgăraș, Ioan Minu și Ioan Lungoci, iar pe cei doi noi parohi i-a îndemnat să continue misiunea pastoral-misionară în cele două comunități parohiale și să sporească lucrarea duhovnicească în rândul credincioșilor. Mulțumirile din partea comunităților parohiale au venit prin cuvintele părintelui Liviu Petrașcu, iar mai apoi ierarhul a primit în dar o icoană. Credincioșii au avut posibilitatea să se închine capului Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adus într-o raclă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Liturghie arhierească la Râmeţ, Alba
În Duminica a doua din Postul Mare, a Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț, judeţul Alba, unde este stareţă stavrofora Apolinaria Barb. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură în biserica mănăstirii. În cadrul sfintei slujbe, diaconul Marius Soponaru a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Drâmbar, Protopopiatul Alba Iulia.
În cuvântul de învățătură pe care l-a adresat celor prezenți la slujbă, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a spus: „Dumnezeu veghează în permanență asupra noastră cu o grijă mai mare decât cea a mamei pentru propriul său copil. «Chiar dacă mama ta te va uita, Eu nu te voi uita!», ne încredințează Domnul prin vocea profetului Isaia (49, 15). Ce asigurare minunată avem noi! Tatăl ceresc ne dă întotdeauna puterea de a birui necazurile și greutățile vieții, ne dă curajul de a face față tuturor situațiilor dificile. Oricât de grea ne-ar fi crucea, oricât de dure ar fi încercările prin care trecem, ajutorul pe care îl vom primi de la Domnul va fi mereu pe măsură”.
La finalul slujbei, au fost pomeniți conducătorii Răscoalei țărăneşti din Transilvania de la 1784, Horea, Cloşca şi Crişan, precum şi Avram Iancu, şi Ioan-Teodor Stan, primul preşedinte al Societăţii cultural-patriotice „Avram Iancu”. Anul acesta s-au împlinit 234 de ani de la executarea prin tragere pe roată a conducătorilor răscoalei Horea şi Cloşca. Răspunsurile la strană au fost oferite de către membrii Grupului psaltic „Anastasios”, format din medici și studenți ai Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Slujire arhierească la Oradea
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezența unui mare număr de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana” al Catedralei Episcopale, dirijat de prof. Ioana Fesus.
După citirea celor două pericope evanghelice rânduite, de la Sfinţii Evanghelişti Marcu şi Ioan, PS Episcop Sofronie al Oradiei a rostit o predică în care a explicat celor prezenți teologia energiilor dumnezeiești necreate, despre care a învățat Sfântul Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului: „Dacă în duminica ce a trecut, Duminica întâi din Sfântul și Marele Post, Duminica Ortodoxiei, Biserica a cinstit biruința dreptei credințe, triumful Ortodoxiei, prin care s-a comemorat biruința sfintelor icoane și frumusețea împodobirii locașurilor de cult cu chipurile sfinte, care ne trimit pe toți cu mintea la Fiul lui Dumnezeu Care S-a întrupat, la Maica Domnului și la sfinți, în cea de a doua Duminică a Postului Mare, Biserica ne pune înainte, ca pe un model de sfințenie, pe marele Ierarh, Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, părinte și dascăl al Bisericii, cel care a teologhisit în chip minunat despre lucrarea lui Dumnezeu în lume, vorbind, învățând și tâlcuind cele despre lumina lui Dumnezeu, harul dumnezeiesc necreat sau energiile divine necreate”.
PS Episcop Sofronie a adăugat că „Sfântul Ierarh Grigorie Palama este teologul luminii lui Dumnezeu, lumină necreată care a strălucit în Mântuitorul Iisus Hristos la Schimbarea Sa la Față în Muntele Taborului, când Domnul S-a descoperit înaintea ucenicilor Săi, pe care i-a luat în munte, Petru, Ioan și Iacob, ca Fiu al lui Dumnezeu înomenit, Cuvântul Veșnic al Tatălui Care Și-a arătat slava Sa, slava fiind un alt nume dat energiilor divine necreate. Despre această slavă, despre lumina lui Dumnezeu strălucind în Mântuitorul Iisus Hristos a teologhisit Sfântul Grigorie Palama (…) Lumina lui Dumnezeu, slava Sa, lumina Duhului Sfânt pe care au dobândit-o sfinții, pe care suntem chemați să o dobândim și noi, încă din viața aceasta, lumină care, ca un grăunte de muștar vine și se sălășluiește în cel care se botează, pentru ca apoi să crească, iar în sfinți ajungând la măsura sfințeniei, la măsura vârstei deplinătății în Hristos, adică strălucind cu putere și ajungând, astfel, sfinții, prin slava lui Dumnezeu, prin lumina lui Hristos, să săvârșească multe fapte ale luminii aici pe pământ”. De asemenea, ierarhul a subliniat că „Lumina lui Hristos, despre care a vorbit Sfântul Grigorie Palama, este proclamată în mod solemn de Biserică pe tot parcursul Sfântului și Marelui Post la Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite, când preotul, arătând lumina, proclamă: «Lumina lui Hristos luminează tuturor!», pentru că în lume S-a arătat Lumina lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, Lumina lumii”.
În încheierea cuvântului de învățătură, PS Episcop Sofronie a adresat un îndemn părintesc tuturor credincioșilor, ca în perioada rămasă din Post Paștilor să aibă în vedere, ca prioritate duhovnicească, mărturisirea păcatelor, în Taina Sfintei Spovedanii și, pentru cei care primesc dezlegare, cuminecarea cu Preacuratele lui Hristos Taine, pentru a întâmpina măritul praznic al Învierii Domnului cu sufletele pline de lumină și de har.
Slujire în Rozavlea Şesu Mănăstirii, Maramureş
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în satul natal Rozavlea, Parohia Şesu Mănăstirii, în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă”, înconjurat de un sobor de preoţi. Din sobor au făcut parte arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Mihai Chira, protopopul Vişeului, Vasile Cosma, parohul din Rozavlea Centru, Alexandru Anin Coste, noul paroh din Rozavlea Şesu Mănăstirii, ca urmare a concursului organizat de Episcopie în urma plecării fostului preot Vasile Cosma în Parohia Rozavlea Centru, Ioan Coste, paroh la biserica „Sfântul Ştefan” din Zalău, pr. Alexandru Coste, tatăl preotului Alexandru Anin Coste, preot Vasile Bota, de la Parohia „Sfântul Andrei” - Oradea, diaconi.
În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit diacon teologul Vasile Timiş, profesor de religie, care va fi hirotonit ca preot misionar pe seama Protopopiatului Vişeu, la recomandarea protopopului Mihai Chira. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de Muzică Bizantină „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu.
PS Episcop Iustin a vorbit credincioşilor prezenţi la biserica din Rozavlea Şesu Mănăstirii despre semnificaţia Duminicii Sfântului Grigorie Palama, despre pericopa evanghelică a vindecării slăbănogului din Capernaum şi despre rolul preotului duhovnic: „Modelul duhovnicului în Biserică este modelul lui Hristos, şi aşa trebuie să-l vedeţi pe preot, aşa trebuie să se comporte preotul. Preotul, care leagă şi dezleagă, întotdeauna este icoana reprezentativă a lui Hristos pe pământ şi a Sfinţilor Apostoli. Şi exact aşa trebuie să se comporte preotul (…) Hristos îi transformă pe oamenii păcătoşi, îi înfiază în fii duhovniceşti, iertându-le păcatele şi vindecându-i de boli. Biserica face acelaşi lucru: îi transformă pe oameni, din oameni fireşti, pământeşti, din oameni fizici şi biologici, în fiii lui Dumnezeu, în fii duhovniceşti, în fiii Bisericii. Biserica este pe pământ mamă, Dumnezeu este tată, iar Hristos este fratele nostru, împreună cu noi, purtători de Cruce”.
Ierarhul a mai arătat că, „după Înviere şi Înălţarea la Cer, Hristos nu mai este fizic cu noi, dar duhovniceşte este în permanenţă cu noi. Este în mijlocul nostru. Este înlăuntrul nostru, că-L primim sub chipul pâinii şi al vinului şi devenim purtători de Hristos. Hristos este cu noi. E fratele nostru şi garantul mântuirii noastre”.
După Sfânta Liturghie, PS Episcop Iustin a instalat noul paroh din Şesul Mănăstirii, pe Alexandru Anin Coste, din Zalău, fiu de preot, absolvent al Seminarului Teologic din Oradea şi al Facultăţii de Teologie din Sibiu. Ierarhul i-a înmânat însemnele pastorale: Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi cheia bisericii. De asemenea, PS Episcop Iustin i-a mai înmânat mai multe cărţi de cult, printre care Sfânta Evanghelie, Penticostar, Liturghier, Aghiasmatar şi Catavasier.
În cuvântul său, noul paroh a mulţumit tuturor pentru încrederea acordată şi a promis ierarhului şi credincioşilor că va munci la fel de mult cât preotul căruia îi urmează, pentru a fi la înălţimea aşteptărilor comunităţii din Şesu Mănăstirii. Parohul Alexandru Anin Coste, împreună cu credincioşii, a dăruit ierarhului o icoană a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, pentru colecţia Muzeului Episcopiei.
Biserica din Rozavlea Şesu Mănăstirii a fost ridicată în urmă cu aproape 19 ani, iar un incendiu a mistuit-o în august 2016. În 2017, biserica a fost reînălţată în timp de doar nouă luni şi urmează să fie pictată.