Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Duminică se schimbă ora
În România, ceasurile vor fi date cu o oră înainte în acest weekend, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 spre 27 martie 2022, odată cu trecerea la ora de vară. Ora 3:00 va deveni ora 4:00. Prin această trecere, orarul de vară din România este corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene şi se aplică pentru perioada cuprinsă între ultima duminică a lunii martie şi ultima duminică din octombrie, potrivit www.timeanddate.com.
Ora de vară a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie şi prima duminică din octombrie. Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară, potrivit Agerpres.
Eliminarea trecerii la ora de vară a fost pusă în discuţie cu insistență în Uniunea Europeană în ultimii ani. După un sondaj realizat în tot spaţiul comunitar, în perioada iulie - august 2018, la care au răspuns 4,6 milioane de cetățeni, iar 84% dintre ei au fost în favoarea renunţării la schimbarea orei, Comisia Europeană a propus abolirea acestei practici.
Parlamentul European a aprobat propunerea Comisiei la 26 martie 2019 și a hotărât renunţarea la schimbarea orei începând cu 2021. Fiecare stat membru urma să decidă dacă va rămâne la ora standard sau la ora de vară. Însă venirea pandemiei a scos de pe agenda publică a statelor UE chestiunea orei de vară, iar intrarea în vigoare a directivei respective tergiversează.
Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se folosească mai mult lumina naturală şi mai puțin lumina artificială, însă schimbarea orei, conform multor studii citate de oficialii europeni, are un efect negativ asupra sănătăţii umane. (C. Z.)