Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială O pizza făcută acasă este mai scumpă decât una de la restaurant

O pizza făcută acasă este mai scumpă decât una de la restaurant

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Cristina Zamfirescu - 28 Iunie 2023

Costul preparării clasicei pizze Margherita, măsurat cu așa-numitul Indice Pizza Margherita, a crescut luna trecută de două ori mai mult decât indicele inflaţiei în Italia, din cauza exploziei preţului la uleiul de măsline şi brânza mozzarella, informează Bloomberg.

Suma totală cheltuită pentru ingredientele necesare pentru clasica pizză cu aluat, sos de roșii, mozzarella și busuioc a crescut cu 18,4% în mai 2023, comparativ cu mai 2022, potrivit calculelor Bloomberg bazate pe datele Institutului italian de Statistică şi Ministerului Economiei de la Roma. Cu alte cuvinte, Indicele Pizza Margherita (18,4%) este cu mult peste rata inflaţiei, situată la 8%. 

Indicele este calculat pe baza costurilor privind făina, roşiile, brânza mozzarella, uleiul de măsline şi electricitatea necesare pentru a găti o pizza acasă, la cuptorul electric. În luna mai, cea mai mare scumpire anuală s-a înregistrat la uleiul de măsline (24,6%), urmat de mozzarella (22,1%). De la o lună la alta, cele mai mari creşteri de preţuri au fost la tomate (+7,5% în mai față de aprilie). În schimb, preţurile la energie au scăzut cu 1,4%. Comparativ, costul unei pizza de la restaurant a crescut cu doar 7,7% pe an, ceea ce face să fie o opţiune mai ieftină decât gătitul acasă.