Iritată că Occidentul a permis Kievului să-i lovească teritoriul cu rachete cu rază lungă de acţiune, Rusia a testat o rachetă balistică cu rază medie având Ucraina drept țintă. Atacul creşte „amploarea
Reguli de comportament civilizat în arenele sportive
Competiţiile sportive şi mai ales meciurile de fotbal provoacă pasiuni şi manifestări pătimaşe ale suporterilor care merg pe stadioane, în arene sportive sau în săli de sport, manifestări care pot ajunge până la violenţe. Drept urmare, federaţiile sportive din întreaga lume au stabilit reguli şi coduri pentru suporteri şi spectatori.
În România fost adoptată în anul 2008 Legea nr. 4, modificată şi completată prin Legea 10 din anul 2012, privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive. Nerespectarea prevederilor acestei legi poate transforma un spectator într-un contravenient sau un infractor pasibil de amendă, pedepse cu închisoarea sau interdicţia de a mai intra la manifestările sportive.
Astfel cluburile-gazdă şi oaspeţi sunt obligate să interzică propriilor suporteri arborarea în stadioane a inscripţiilor, bannerelor, pancartelor, steagurilor sau a altor materiale de publicitate vizuală care incită la violenţă, denigrarea ţării şi a naţiunii, la ură naţională, rasială, religioasă, la discriminări de orice fel şi violenţă publică, precum şi manifestări obscene contrare bunelor moravuri. Spectatorii participanţi la competiţiile şi jocurile sportive trebuie să respecte măsurile stabilite de organizator împreună cu forţele de ordine.
Este interzisă pătrunderea în incinta bazei sportive ori a arenei sportive fără documente de acces sau prin încălcarea normelor legale de acces stabilite de organizatori.
Nu este voie să se introducă în arena sportivă inscripţii, embleme, pancarte, bannere, afişe, steaguri sau alte suporturi ce conţin simboluri, sloganuri, imagini ori texte cu continut obscen. De exemplu, pe stadionul Naţional Arena este „interzis accesul persoanelor care au asupra lor băuturi alcoolice, arme şi muniţii de orice fel, făclii, torţe, artificii, petarde, materiale explozive, incendiare sau fumigene, dispozitive pentru şocuri electrice, substanţe toxice, halucinogene, iritant lacrimogene ori paralizante, recipiente, corpuri contondente, cuţite, pumnale, şişuri ori alte asemenea obiecte, rujuri, mănunchiuri mari de chei, monede, brichete, parfumuri, umbrele, trompete, vuvuzele şi camere video profesionale“.
Este interzisă de asemenea aruncarea asupra celorlalţi spectatori, asupra oficialilor sau a jucătorilor, asupra forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă, precum şi în direcţia suprafeţei de joc cu obiecte de orice fel sau cu substanţe corozive ori care murdăresc.
Nu este permisă pătrunderea pe suprafaţa de joc. Săvârşirea de fapte, acte sau gesturi obscene, scandarea de injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum şi ameninţările cu acte de violenţă împotriva celorlalţi spectatori, oficiali sau jucători sunt pedepsite.
De asemenea, se sancţionează dezlipirea sau distrugerea reclamelor, anunţurilor şi afişelor expuse de organizatori în incinta bazei sau a arenei sportive.
Eleganţa comportamentului spectatorului de tenis
În lumea sportului alb, nivelul de cilizaţie este mult mai ridicat, dar şi aici există anumite reguli de bună creştere pentru spectatori ce trebuie respectate. Astfel Răzvan Zanfirescu oferă pe site-ul insport.ro un minicod al bunelor maniere pentru iubitorii de tenisului care merg în arenă.
Astfel, în timpul meciului, telefonul mobil trebuie dat pe silenţios. Orice zgomot poate distrage atenţia sportivilor, în timpul schimbului de mingi.
În timpul schimbului de mingi de pe teren, nu sunt permise deplasarea în tribune, ridicarea în picioare, urcarea şi coborârea scărilor. Aceste mişcări se fac în pauzele dintre game-uri şi seturi. Nu se aruncă pe teren cu nici un fel de obiecte. Nu se vorbeşte pe un un ton ridicat, nu se fluieră, nu se strigă şi nu se aplaudă decât atunci când schimbul de mingi s-a încheiat.
Nu se folosesc fluiere, trompete, vuvuzele etc. decât în pauzele dintre game-uri şi seturi. Atunci, pentru a nu deranja sportivii, arbitrii şi pe ceilalţi spectatori, utilizarea acestora nu trebuie să depăşească limitele bunului-simţ şi ale fair-play-ului sportiv. (Corneliu Ciocan)