Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Românii își monitorizează sănătatea și evită alimentele nesănătoase

Românii își monitorizează sănătatea și evită alimentele nesănătoase

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 29 Iulie 2025

Preferinţele românilor sunt tot mai orientate către o viață sănătoasă, aproape 70% dintre aceştia folosind dispozitive pentru monitorizarea sănătăţii şi 41% evitând alimentele ultraprocesate, relevă sondajul „Voice of the Consumer” 2025, realizat de PwC România, citat de Agerpres.

Mai exact, 69% dintre respondenţii sondajului au declarat că folosesc aplicaţii sau dispozitive de înregistrare a unor parametri, de la ceasuri şi brăţări inteligente la monitoare de glicemie, iar o treime au arătat că acestea le-au schimbat semnificativ stilul de viaţă. Utilizarea inteligenţei artificiale este în creştere, în special pentru personalizarea programelor de exerciţii fizice (41%) şi planificarea meselor (40%).

Majoritatea românilor îşi evaluează sănătatea ca fiind bună (47%) sau foarte bună (35%) şi acordă o atenţie tot mai mare alimentelor pe care le consumă. Pentru peste 60% dintre respondenți, riscurile asociate alimentelor ultraprocesate şi pesticidelor sunt mai îngrijorătoare decât preţul produselor. De altfel, 41% spun că evită alimentele ultraprocesate, faţă de 37% media regională (Europa Centrală şi de Est).

Tot mai mulţi români (71%) folosesc suplimente alimentare, iar în privința alimentelor pun accent pe prospeţime şi sezonalitate, chiar şi în detrimentul mărcii. 62% consideră că produsele locale sunt mai sănătoase, iar peste jumătate sunt dispuşi să plătească mai mult pentru ele.

Sondajul concluzionează că românii caută produse accesibile şi naturale, iar producătorii şi retailerii trebuie să găsească echilibrul între costuri şi valoare adăugată, investind în formule mai sănătoase, fără a compromite gustul sau preţul. (C. Z.)

Citeşte mai multe despre:   statistica