Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat - păzirea poruncilor) Luca 18, 18-27 În vremea aceea un dregător oarecare s-a apropiat de Iisus şi L-a întrebat, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să
A început Festivalul „Hariclea Darclée“
Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Canto "Hariclea Darclée", desfăşurată în perioada 27 iulie - 8 august, adună spre omagiul regretatei soprane un număr impresionant de artişti, respectiv 185 de concurenţi din 27 de ţări de pe cinci continente.
Anul acesta, la 150 de ani de la naşterea celei pe drept numite "Privighetoarea Carpaţilor", în Brăila, oraşul natal al consacratei soprane, va avea loc o ediţie jubiliară a Festivalului Internaţional de Canto "Hariclea Darclée", festival ce împlineşte 15 ani de când se desfăşoară. "Numele Haricleei Darclée, prima soprană a lumii timp de trei decenii, e un simbol naţional de prim rang care motivează şi inspiră marea sărbătoare a muzicii pe care i-o dedicăm", declară soprana Mariana Nicolesco, iniţiatoarea Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto "Hariclea Darclée". Creat în 1995, la iniţiativa sopranei Mariana Nicolesco, Concursul Internaţional de Canto "Hariclea Darclée" se desfăşoară din doi în doi ani la Brăila şi se adresează tinerilor cântăreţi cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani. Potrivit Sopranei Mariana Nicolesco, anul acesta s-au înscris 81 de concurenţi din România, 28 din Republica Moldova şi alţi 76 din Italia, Spania, Germania, Austria, Franţa, Polonia, Ucraina, Rusia, Georgia, Armenia, Finlanda, Grecia, Islanda, Israel, Letonia, Norvegia, Serbia, Turcia, Ungaria, Canada, Brazilia, Statele Unite, Coreea de Sud, Australia şi din China.
"Hariclea Darclée: Vissi dâarte, Vissi dâamore"
După deschiderea festivă şi concertul inaugural de aseară, începând de astăzi până pe 31 iulie se va desfăşura etapa I a concursului. În după-amiaza zilei de 31 iulie va avea loc un simpozion cu tema "Omagiul Haricleei Darclée celebrând 150 de ani de la naşterea sa". Tot atunci, autorul olandez René Seghers va prezenta, în premieră mondială, volumul său "Hariclea Darclée: Vissi dâarte, Vissi dâamore", în curs de publicare. În zilele de 1 şi 2 august este programată etapa a II-a a concursului.
Pe 1 august, publicul spectator se va bucura de un concert omagial Schumann, Chopin, Darclée. Marele pianist Matei Varga interpretează cu această ocazie integrala celor 24 de Preludii op. 28 de Chopin.
În zilele de 3 şi 4 august va avea loc etapa a III-a a concursului, cu orchestră şi public, urmând ca pe 6 august să aibă loc un spectacol cu opera "Don Pasquale" de Gaetano Donizetti. Pe 7 august va avea loc marele concert de pe Esplanada Dunării cu orchestră, cor şi cu laureaţii ediţiilor precedente ale Concursului "Darclée". Pe 8 august este programată Gala Laureaţilor la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila.
Pentru a onora aceste evenimente, Banca Naţională a României va emite o monedă Darclée ce va fi prezentată pentru prima oară în cadrul Marelui Festival şi Concurs Internaţional de Canto de la Brăila.
Primadona în marile teatre ale lumii
Hariclea Darclée, una dintre personalităţile cele mai importante ale României, s-a născut la Brăila, pe 10 iunie 1860, într-o familie cu rădăcini elene. Debutează într-un recital de canto în 1881 pe scena teatrului din Brăila, oraşul său natal. Pleacă la Paris, unde este remarcată de Charles Gounod, care îi încredinţează rolul Margaretei din opera sa, "Faust". În scurt timp, Hariclea Darclée cucereşte publicul şi devine preferata multor compozitori. Astfel, Giacomo Puccini compune pentru vocea ei Tosca, Pietro Mascagni, Iris, iar Alfredo Catalani, La Wally.
Hariclea Darclée s-a impus ca primadona în marile teatre de operă de la Paris, Berlin, Florenţa, Milano, Roma, Buenos Aires, Lisabona, Barcelona, Madrid, Monte Carlo, Moscova şi Sankt Petersburg. La Scala din Milano, scena consacrării sale mondiale, Hariclea Darclée a debutat pe 26 decembrie 1890, cu rolul Chimène din "Le Cid de Massenet", fiind aplaudată chiar de Giuseppe Verdi. Succesul i-a adus imediat contracte la cele mai mari teatre din Italia.
Şi în ţara natală s-a bucurat de o reală adoraţie, spectacolele ei erau considerate adevărate sărbători, regele Carol oferindu-i ordinul "Bene Merente - clasa I". Toată faima pe care şi-o câştigase nu i-a alterat însă caracterul deosebit. De fiecare dată, înainte de a urca pe scenă, obişnuia să aprindă o lumânare la icoana Maicii Domnului. Hariclea Darclée a susţinut crearea Operei Române din Bucureşti în 1921. Tradiţia muzicală a rămas în familie, fiul său Ion Hartulary-Darclée devenind dirijor şi compozitor.
La finele vieţii, artista, care fusese atât de apreciată de Verdi, Leoncavallo, Mascagni, Catalani şi Puccini, a trăit în ţară sub destinul unui trist anonimat. "Măiastra pasăre de basm" a murit într-o aprigă sărăcie la Bucureşti, după ce viile sale de la Cotnari - sursă a veniturilor existenţei sale după încheierea carierei muzicale - au fost distruse de o teribilă grindină, iar boala care i-a marcat sfârşitul (sarcom hepatic) nu i-a mai permis restaurarea lor. În 1939 a plecat din lumea aceasta, iar funeraliile au fost finanţate de Ambasada Italiei, fiind înmormântată în Cimitirul Bellu.