Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Mâncaţi sănătos ca să nu vă doară spatele!
Majoritatea persoanelor nu văd nici o legătură între alimentaţie şi durerile de spate. Corpul însă are nevoie de o alimentaţie adecvată pentru ca muşchii să poată continua să se mişte şi să sprijine coloana. Dacă nu mâncaţi, muşchii devin mai slabi, încordaţi şi vor fi mai expuşi riscurilor de accidente şi a oboselii.
Muşchii au nevoie de alimente care să-i ajute să-şi menţină vigoarea. Tipul de mâncare consumată contează foarte mult. O nutriţie adecvată vă poate „alimenta“ muşchii spatelui constant pentru a sprijini şi pentru a oferi protecţie coloanei vertebrale. Aceste alimente sunt bogate în carbohidraţi complecşi şi sărace în zahăr şi grăsimi, conţinând şi o cantitate adecvată de proteine. Vitaminele şi mineralele sunt, de asemenea, importante. Acestea joacă un rol important, ajutând corpul să „elibereze“ energia din alimente. Nu uitaţi să consumaţi calciu şi vitamina D pentru a vă păstra oasele puternice şi rezistente. Încercaţi să consumaţi cât mai multe fructe şi legume, cereale, pâine integrală şi diferite forme de tăiţei şi paste. Nu consumaţi aceste produse cu sosuri, unt sau alte forme de grăsimi. O altă recomandare ar fi limitarea consumului de băuturi dulci, a bomboanelor, îngheţatei, prăjiturilor şi a altor dulciuri, pentru că acestea oferă prea multa energie corpului, într-un timp foarte scurt, corpul neputând-o consuma. De multe ori, aceste excese de energie se transformă în grăsime şi se depozitează în locuri nedorite. Unele persoane consumă alimente sănătoase, dar nu le consumă atât de frecvent pe cât ar trebui pentru a-şi menţine nivelul de energie şi pentru a asigura buna funcţionare a muşchilor spatelui. Cea mai importantă masă a zilei o reprezintă micul dejun, pentru că în timpul somnului energia depozitată în ficat este epuizată de către creier şi alte organe. Când vă treziţi, aproximativ 95% din această rezervă este pierdută. Deci, un mic dejun copios poate asigura corpului energia de care are nevoie. Dacă aţi început ziua cu energia necesară, trebuie să aveţi grijă să o menţineţi pe toată durata zilei. Corpul funcţionează mai bine şi este mai uşor să slăbiţi dacă mâncaţi atunci când vă este foame. Probabil, unele persoane gândesc că până la pranz nu trebuie să mănânce. Dar dacă corpul are nevoie de energie la ora 10:00 şi aşteaptă până la prânz, riscă să rămână fără energie şi să apară oboseala. Acest lucru nu înseamna că trebuie să mâncaţi tot timpul. Un fruct sau un iaurt degresat vă pot oferi energia necesară până la următoarea masă. (sursa: www.topsanatate.ro)