Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Regim alimentar strict, în caz de litiază renală
Rodica F., Suceava: "Ce regim alimentar trebuie urmat de bolnavii cu pietre la rinichi?"
Prof. Constantin Milică: Prima măsură care se impune constă din creşterea aportului de lichide nesărate şi nealcoolice, cu cel puţin 3 litri pe zi (în lunile de vară chiar 4 litri), asigurând o diureză de minimum 2 litri, exceptând persoanele cu suferinţe cardiace. Cel puţin jumătate din cantitatea de apă se va lua în orele de dimineaţă. Indiferent de compoziţia calculilor, se recomandă un consum redus de carne, dulciuri şi cartofi, faţă de un aport sporit de legume, fructe şi sucuri. Se practică, mai întâi, o cură de 3 zile, în care nu se mănâncă nimic, ci doar se beau două pahare cu suc de mere. Urmează 5 zile de regim dirijat, şi anume: ziua 1: suc de pepene verde (câte 250 ml la intervale de 2-3 ore); ziua 2: câte o linguriţă ulei de măsline la intervale de 15 minute); ziua 3: acelaşi regim: ziua 4: se consumă numai fructe proaspete, repartizate în 3-4 mese; ziua 5: dimineaţa numai fructe, la amiază piure de cartofi cu salată de zarzavaturi, iar seara mere cu pâine Graham. După aceste zile se vor consuma supe de legume (morcov, fasole verde, tomate, dovlecei), salate de crudităţi (ceapă, lăctucă, ardei gras, usturoi, morcov, ridiche neagră rasă, sfeclă roşie, varză, pătrunjel, mărar, păstârnac, praz, castraveţi), salată de vinete, cartofi fierţi, fructe crude, sucuri şi compoturi din mere, pere, cireşe, lămâi (2-4 fructe pe zi), pepene verde şi galben, coacăze, fragi (300-500 g pe zi), afine, alune de pădure, stafide, struguri (1-2 kg pe zi pe o durată de 1-2 zile săptămânal). Se vor evita alimentele cu conţinut ridicat în proteine animale şi mai ales în sare, care predispun organismul la formarea de calculi. Se va controla abuzul de alimente unilaterale, atât predominant vegetariene (ţelină, spanac, ciuperci, hrean, murături, muştar, boia de ardei, condimente iuţi, fructe acre), precum şi abuzul de carne, grăsimi, ouă, creier, ficat, rinichi şi alcooluri tari care favorizează precipitarea uraţilor. Prin acest regim cu carenţă în sare se va elimina o mare cantitate de apă din organism, uşurând, totodată, activitatea inimii.