„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Dicţionar liturgic
Deisis ( deisis - rugăciune de mijlocire, implorare sau Trimorfion; trimorfios - în trei chipuri, forme) este o icoană din registrul iconografic ortodox, care Îl reprezintă pe Mântuitorul Iisus Hristos ca împărat, aşezat pe tron, ţinând Evanghelia închisă şi binecuvântând. El este încadrat în dreapta de Sfânta Fecioară Maria, iar în stânga de Sfântul Ioan Botezătorul, amândoi stând în picioare, rugându-se şi mijlocind către Mântuitorul pentru oameni; Maica Domnului reprezintă aici Biserica Legii noi, iar Sfântul Ioan Botezătorul, pe cea a Vechiului Testament.
Icoana Deisis are profundă semnificaţie liturgică, fiind inspirată din ritualul Proscomidiei, în care cele dintâi miride (părticele de pâine) după scoaterea Sfântului Agneţ sunt aduse în cinstea Sf. Fecioare şi a Sf. Ioan Botezătorul. Icoana Deisis reprezintă pe Hristos - Taina şi împlinirea istoriei, având de-o parte şi de alta proorocii şi Biserica. Icoana Deisis este aşezată pe catapeteasmă în mijlocul şirului de icoane care reprezintă pe cei 12 Apostoli, în registrul din mijloc.