„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Dicţionar liturgic
Ripida este un obiect liturgic ce are forma unui evantai rotund, făcut din metal, uneori aurit, cu care diaconii, mai ales la liturghia arhierească, apără Sfintele Daruri ca să nu cadă ceva peste ele în timpul sfinţirii.
Ripidele sunt făcute în forma unor aripi, simbolizând pe heruvimii şi serafimii (îngeri) care stau în chip nevăzut în jurul tronului slavei lui Dumnezeu şi în jurul sfintei mese, ocrotind Sfintele Daruri. Prin aceasta, liturghisitorii sunt integraţi în Liturghia îngerească în care îngerii înconjoară Tronul dumnezeiesc: „Noi, care pe heruvimi cu taină închipuim, şi făcătoarei de viaţă Treimi întreit sfântă cântare aducem, toată grija cea lumească acum să o lepădăm, ca pe Împăratul tuturor să primim, pe Cel înconjurat în chip nevăzut de cetele îngereşti. Aliluia. Aliluia. Aliluia“ (Rugăciunea heruvimică). Ripidele amintesc şi pe cei doi heruvimi care străjuiau chivotul Legii din Sfânta Sfintelor, în templul lui Solomon (II Paralipomena 3, 10-13), precum şi pe heruvimii cu ochi mulţi şi pe serafimii cu şase aripi din viziunea lui Isaia (Is. 6, 1-2) şi a Sf. Ioan, în Apocalipsă (Apoc. 4, 6-8).