„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Înţelepciune biblică: Smochinul neroditor
"Şi, vorbind, i-a zis: De acum înainte, rod din tine nimeni în veac să nu mănânce. Şi ucenicii Lui ascultau." (Marcu 11, 14)
Aşa cum apare la Marcu, fragmentul despre Pedepsirea smochinului neroditor din care a fost extras şi acest verset este aproape imposibil de înţeles la o simplă lecturare. Se spune despre Hristos că, flămânzit, blestemă un smochin ce nu avea roade, ci doar desiş de frunze. Mai interesant încă este faptul că era de aşteptat ca pomul să nu aibă fructe, căci nu era încă sezonul ca acestea să se coacă. Căutând însă profunzimea faptelor relatate se poate deduce că această întâmplare prezentată de evanghelist cu simplitate este de fapt o pildă dată într-un mod simbolic de către Mântuitorul ucenicilor Săi. Simbolul utilizat în Vechiul Testament pentru a desemna poporul iudeu este smochinul, iar judecata este sugerată prin nimicirea acestuia (Os. 2, 14, Is. 34, 4, Ier. 24 şi 29, 17). Rezultă de aici că Hristos în chip simbolic arată că pentru poporul iudeu clipa judecăţii a venit şi pentru că nu a dat roadă bună va simţi mânia lui Dumnezeu revărsată asupra sa. Sfinţii Părinţi învaţă însă că această pildă dată de Mântuitorul este valabilă nu numai pentru poporul iudeu, ci şi pentru creştinii făţarnici care, deşi se arată credincioşi, au inima departe de Dumnezeu. Şi peste aceştia va revărsa Dumnezeu pedeapsa veşnică dacă în clipa judecăţii în loc să îşi scoată la iveală roadele faptelor bune vor arăta doar frunzele ipocriziei lor.