„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Înţelepciune biblică: Temelia Bisericii Ortodoxe
"Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui." (Matei 16, 18)
Între cei doisprezece Apostoli ai Mântuitorului Hristos se numără şi Simon Petru, cel dintâi chemat. Acesta fiind numit Simon, fratele lui Andrei, devine Petru la chemarea lui Hristos: "Iisus, privind la el, i-a zis: Tu eşti Simon, fiul lui Iona; tu te vei numi Chifa" (ce se tâlcuieşte: Petru) (In. 1, 42). Sfântul Apostol Petru este cel care face prima mărturisire de credinţă, în numele tuturor apostolilor: "Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu" (Mt. 16, 16). Astfel, cea dintâi mărturisire de credinţă este considerată a fi piatra ce stă la temelia Bisericii. În urma mărturisirii sale, Apostolul Petru primeşte cheile Împărăţiei cerurilor, ştiindu-se în tradiţie că Sfântul Petru este aşezat la intrarea în Rai, permiţând intrarea doar a celor care au păzit Cuvântul lui Dumnezeu în timpul vieţii. De asemenea, un alt episod de remarcat din viaţa Sfântului Petru este lepădarea sa de Hristos, dinainte de răstignire. Cu toate acestea, pocăinţa şi lacrimile ce l-au cuprins i-au asigurat iertarea şi reîntoarcerea în ceata apostolească a lui Hristos. Pentru toate acestea şi pentru mulţimea minunilor săvârşite de-a lungul timpului, Sfântul Apostol Petru este un exemplu de jertfă pentru toţi credincioşii şi un apărător neînfricat al credinţei adevărate, mărturisite în timpul vieţii. "Pentru voi, deci, care credeţi, (Piatra) este cinstea; iar pentru cei ce nu cred, piatra pe care n-au băgat-o în seamă ziditorii, aceasta a ajuns să fie în capul unghiului" (I Pt. 2, 7).