„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Liturgice: Rolul brâului în cadrul cultului liturgic
b>Brâul este o piesă vestimentară liturgică cu care preotul şi arhiereul se strâng peste stihar şi peste epitrahil în jurul mijlocului. Numit în vechime "cingătoare" sau "paios", acesta este lung de aproximativ jumătate de metru, având mai mult un rol practic.
Se ştie că brâul a fost întrebuinţat de către toate popoarele vechi, mai ales la orientali, unde găsim multe mărturii. Tot la fel, alte mărturii despre existenţa lui găsim la Fericitul Ieronim, care face referire la o cingătoare purtată în viaţa de toate zilele, numită atunci "baltheus". De pildă, un biograf al Sfântului Grigorie cel Mare puncta faptul că oamenii evlavioşi cinsteau, ca pe nişte relicve sfinte, brâul acestui mare Părinte al Bisericii. Bâul este îmbrăcat de preot şi arhiereu la săvârşirea Sfintei Liturghii, dar şi la celelalte sfinte slujbe unde trebuie îmbrăcate toate veşmintele. Astfel, înainte de îmbrăcare clericul îl binecuvântează, apoi sărută crucea de la mijlocul brâului şi se încinge cu el peste stihar şi epitrahil, rostind o formulă care reprezintă două versete din Psalmul 17: "Binecuvântat este Dumnezeu, Cel ce mă încinge cu putere şi a făcut fără prihană calea mea, Cel ce întocmeşte picioarele mele ca ale cerbului şi peste cele înalte mă pune" (Ps. 17, 35-36). Tot despre el ne vorbeşte şi Patriarhul Gherman al Constantinopolului în "Tâlcuirea liturgică", operă în care se reliefează faptul că brâul simbolizează măreţia cu care Hristos Domnul, împărăţind, S-a încins cu o putere deosebită a dumnezeirii. Apoi, un alt mare scriitor, Simeon al Tesalonicului, numără brâul printre veşmintele preoţeşti şi arhiereşti, arătând totodată şi semnificaţia simbolico-spirituală. Astfel, el spunea că brâul închipuie puterea ce s-a dat arhiereului de la Dumnezeu pe mijlocul său, dar pe de altă parte şi datoria slujirii, "căci cel ce slujeşte se încinge". Punctăm şi faptul că această piesă liturgică există şi în Biserica Romano-Catolică, fiind purtată şi de către diaconi. În Biserica Ortodoxă, aşa cum am amintit, brâul este purtat doar de către preoţi şi arhierei. În concluzie, brâul este un veşmânt liturgic cu un mare rol practic, o piesă care aminteşte de altfel şi de ştergarul cu care S-a încins Mântuitorul Hristos în seara Cinei, când a spălat picioarele ucenicilor, arătând astfel smerenia Lui.