„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Matei 6, 1-13
„Zis-a Domnul: Luați aminte ca faptele dreptății voastre să nu le faceți înaintea oamenilor, ca să fiți văzuți de ei; altfel, nu veți avea plată de la Tatăl vostru Cel din ceruri. Deci, când faci milostenie, nu trâmbița înaintea ta, cum fac fățarnicii în sinagogi și pe ulițe, ca să fie slăviți de oameni; adevărat grăiesc vouă: și-au luat plata lor. Tu, însă, când faci milostenie, să nu știe stânga ta ce face dreapta ta, ca milostenia ta să fie într-ascuns, iar Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție. Iar când te rogi, nu fi ca fățarnicii, cărora le place, prin sinagogi și pe la colțurile piețelor, stând în picioare, să se roage, ca să se arate oamenilor; adevărat grăiesc vouă: și-au luat plata lor. Tu însă, când te rogi, intră în cămara ta și, închizând ușa, roagă-te Tatălui tău, Care este în ascuns, și Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție. Când vă rugați, nu spuneți multe, ca păgânii, căci ei cred că în multa lor vorbărie vor fi ascultați. Deci nu vă asemănați lor, că știe Tatăl vostru cele de care aveți trebuință, mai înainte ca să cereți voi de la El. Deci voi așa să vă rugați: Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-se numele Tău; vie Împărăția Ta; facă-se voia Ta, precum în cer și pe pământ. Pâinea noastră cea spre ființă dă-ne-o nouă astăzi; și ne iartă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri; și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel viclean. Că a Ta este Împărăția și puterea și slava în veci. Amin!”
Cum să ne vindecăm de fățărnicie
Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Matei, Omilia XV, IX, în Părinți și Scriitori Bisericești (1994), vol. 23, p. 190
„Da, știu, ai și clipe când miluiești pe săraci! Dar și atunci cât prăpăd sufletesc! Miluiești sau din mândrie sau din dorința slavei deșarte, ca să nu ai vreun folos sufletesc nici atunci când faci bine. Ce poate fi mai îngrozitor decât să fii în port și să te îneci!
Ca să nu se întâmple asta când faci bine, nu căuta laudă de la nimeni, ca să-L ai pe Dumnezeu datornic. Împrumutați, spune Domnul, pe cei de la care nu mai nădăjduiți să luați înapoi (Luca 6, 36).
Ai datornic pe Dumnezeu! Pentru ce-L lași pe El și ceri de la mine, un om sărac și nenorocit? Datornicul acesta nu se supără de-I ceri înapoi împrumutul. Este, oare, sărac? Nu vrea să-ți întoarcă banii? Nu! Nu vezi, oare, nespusele lui visterii? Nu vezi nepovestita lui dărnicie? Pe El apucă-L de haină! De la El cere! Se bucură mult când îi ceri!”
Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Matei, Omilia XIX, II, în Părinți și Scriitori Bisericești (1994), vol. 23, p. 246
„- Și cum trebuie făcută milostenia?
- Să nu știe stânga ta ce face dreapta ta (Matei 6, 3).
Nici aici nu vorbește de mână, ci a spus-o la figurat. Cât de dorit ar fi, pare a spune Domnul, de-ar fi cu putință ca tu însuți să nu știi că faci milostenie; ca mâinile care slujesc milosteniei să rămână tăinuite!
Aici nu e vorba, așa cum interpretează unii, că trebuie să ascundem milostenia de oamenii răi. Nu! Domnul ne-a poruncit s-o ascundem de toți oamenii. Gândește-te, apoi, cât de mare e răsplata.”