„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Micul catehism: Creştinii se spovedesc în toate posturile
Toţi creştinii care îşi simt conştiinţa împovărată de păcate, mai ales cei care vor să se împărtăşească cu vrednicie, trebuie să-şi curăţească sufletele prin Sfânta Taină a Spovedaniei. Se recomandă mărturisirea chiar şi celor cărora li se pare că nu au nimic pe conştiinţă. Iată ce spunea Sfântul Simeon al Tesalonicului: „Şi cei cărora li se pare că nu sunt căzuţi - ceea ce, precum se ştie, nu se poate - toţi sunt datori să se pocăiască“. A se socoti cineva că nu e căzut este o cădere şi cel mai mare păcat..., precum ne învaţă ucenicul cel iubit al Domnului: „Dacă zicem că păcat nu avem, ne amăgim pe noi înşine şi adevărul nu este întru noi. Dacă mărturisim păcatele noastre, El este credincios şi drept, ca să ne ierte păcatele şi să ne curăţească pe noi de toată nedreptatea“ (I Ioan 1, 8-9).
Adeseori, omul contemporan se ruşinează să-şi divulge păcatele, dar pe de o parte simte şi el nevoia să-şi descarce conştiinţa înaintea cuiva. Omul, care e dispus să micşoreze cu superficialitate sau să exagereze slăbiciunile sale, având o conştiinţă scrupuloasă, nu se poate ajuta singur în vindecarea acestor stări. El nu ar putea fi ajutat nici de către cei din jur. Unii prieteni pot bagateliza slăbiciunile lui, alţii le pot exagera mai mult decât trebuie, dintr-o grijă prea mare faţă de el. Numai mărturisirea păcatelor la preotul duhovnic îl poate ajuta să-şi curăţească sufletul de păcate şi să-şi liniştească conştiinţa. Preotul îi inspiră omului încredere deosebită prin marea lui responsabilitate faţă de Hristos, prin smerenia cu care îl ascultă şi prin discernământul duhovnicesc. Este bine ca fiecare creştin să se spovedească, aşa cum învaţă a patra poruncă bisericească, cel puţin de patru ori pe an, în cele patru posturi din timpul anului bisericesc. De asemenea, se recomandă spovedania femeilor însărcinate, bolnavilor şi muribunzilor.