„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Micul catehism: De ce nu se împlinesc întotdeauna rugăciunile noastre?
De cele mai multe ori, când ne adresăm lui Dumnezeu prin rugăciuni, fiecare dintre noi ne aşteptăm să ni se împlinească toate solicitările şi să obţinem ceea ce avem nevoie. Însă sunt şi situaţii când avem impresia că Dumnezeu nu ne ascultă, nu ne aude sau nu răspunde la solicitările noastre.
Sf. Scriptură ne învaţă că, adesea, Dumnezeu nu ne ascultă rugăciunile pentru că nu suntem vrednici să ne fie împlinite, pentru că: ne rugăm fără evlavie şi fără încredere în Dumnezeu. „Să ceară însă cu credinţă, fără să aibă nici o îndoială, pentru că cine se îndoieşte este asemenea valului mării, mişcat de vânt şi aruncat încoace şi încolo“, ne spune Sf. Ap. Iacov. De multe ori, înainte de a ne ruga, nu renunţăm la viaţa păcătoasă; În acest sens, Sf. Ev. Ioan ne spune: „Şi noi ştim că Dumnezeu nu-i ascultă pe păcătoşi; dar de este cineva cinstitor de Dumnezeu şi face voia Lui, pe acesta îl ascultă“. Sunt şi situaţii când rugăciunea e făcută fără stăruinţă sau când cerem ceva care nu ne este folositor; „Nu ştiţi ce cereţi!“, a spus Mântuitorul Apostolilor Iacov şi Ioan, care Îi ceruseră să le permită să stea unul de-a dreapta şi unul de-a stânga. Cu toate acestea, atât rugăciunea curată, cât şi cea care nu este bine făcută, nu se pierd înaintea lui Dumnezeu. Sf. Ioan Gură de Aur ne învaţă că, uneori, Dumnezeu nu ne dă ceea ce Îi cerem pentru că intenţionează să ne ofere ceva mai bun şi mai folositor.