„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Micul catehism: Semnificaţiile Miezonopticii
Rânduiala Miezonopticii aminteşte creştinilor de începutul patimilor Domnului, în special de rugăciunea din grădina Ghetsimani, urmată de prinderea şi aducerea Lui în faţa arhiereului Ana, care a avut loc în noaptea trădării. De asemenea, Miezonoptica aduce aminte şi de Învierea Domnului, care a avut loc în a doua parte a nopţii, spre ziuă.
Una dintre cântările specifice Miezonopticii este troparul „Iată, Mirele vine în miezul nopţii şi fericită este sluga pe care o va afla priveghind; dar nevrednică este cea pe care o va afla lenevindu-se. Vezi, dar, suflete al meu, cu somnul să nu te îngreuiezi, ca să nu te dai morţii, şi afară de împărăţie să te încui…“, inspirat din Pilda celor zece fecioare. Acest tropar, precum şi cântarea „La ziua cea înfricoşată, gândind suflete al meu, priveghează, aprinzându-ţi candela ta, cu untdelemn luminând-o, că nu ştii când va veni la tine glasul ce va zice : «Iată Mirele!». Vezi, dar, suflete al meu, să nu dormitezi, căci vei rămâne afară bătând ca cele cinci fecioare. Ci, în priveghere aşteaptă, ca să întâmpini pe Hristos cu untdelemn de ungere, şi-ţi va da ţie cămara cea dumnezeiască a slavei Sale“, fac referire la Judecata din urmă, când Domnul va veni a doua oară, pe neaşteptate, la miezul nopţii. De aceea, trezirea creştinului din somn pentru rugăciune devine simbolul şi preînchipuirea învierii din morţi, care va avea loc înaintea Judecăţii universale. Aceste tropare reflectă credinţa creştinilor în Parusie, adică credinţa vie în a doua venire a Domnului, venire pe care primii creştini o considerau ca foarte apropiată, trebuind să aibă loc, după credinţa lor, la miezul nopţii, deoarece Domnul însuşi le atrăsese atenţia: „Privegheaţi deci căci nu ştiţi când va veni stăpânul casei: seara, ori la miezul nopţii, ori la cântatul cocoşilor, ori dimineaţa, ca nu cumva, venind fără veste, să vă afle dormind. Iar ceea ce zic vouă, tuturor zic: Privegheaţi!“.