„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Micul catehism: Sunt momente când Dumnezeu nu aude rugăciunile noastre?!
Dacă avem un necaz sau dacă avem nevoie de ceva anume, ne adresăm lui Dumnezeu prin intermediul rugăciunilor. Sunt, însă, momente când parcă simţim că Dumnezeu nu ne ascultă, nu ne aude, nu răspunde la solicitările noastre.
Când nu ne ascultă Dumnezeu rugăciunile Adesea, Dumnezeu nu ne ascultă rugăciunile pentru că nu suntem vrednici să ne fie împlinite, adică ne rugăm fără evlavie şi fără încredere în Dumnezeu; nu renunţăm la viaţa păcătoasă; rugăciunea e făcută fără stăruinţă sau cerem ceva ce nu ne este folositor. Cu toate acestea, atât rugăciunea curată, cât şi cea care nu este bine făcută, nu se pierde înaintea lui Dumnezeu. Sf. Ioan Gură de Aur ne învaţă că, uneori, Dumnezeu nu ne dă ceea ce Îi cerem pentru că intenţionează să ne ofere ceva mai bun şi mai folositor. Când împlineşte Dumnezeu mai repede rugăciunile noastre Dumnezeu împlineşte rugăciunile noastre mai repede: când sunt însoţite de fapte bune şi de post; când chemăm mijlocirea Sfinţilor şi când sunt făcute de mai mulţi oameni. Astfel, însoţind rugăciunea lui cu post şi cu alte fapte bune, sutaşul Corneliu a fost ascultat. Postul şi rugăciunea sunt cele două aripi ale nădejdii, zice Fericitul Augustin. Apoi, rugăciunea făcută în faţa sfintelor icoane sau lângă sfintele moaşte ale Sfinţilor este mai ascultată şi mai repede împlinită, deoarece Sfinţii sunt prieteni ai lui Hristos, fii şi moştenitori ai lui Dumnezeu. Nu în ultimul rând, ştim că rugăciunile făcute de mai mulţi oameni sunt mai repede împlinite, deoarece Mântuitorul ne învaţă: „unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor“. Dacă Mântuitorul şi toţi drepţii s-au rugat, să ne rugăm şi noi, căci rugăciunea este cea mai simplă şi cea mai directă formă de stabilire şi păstrare a relaţiei noastre cu Dumnezeu şi cu sfinţii.