„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Micul catehism: Ultimul moment de pregătire pentru aducerea Jertfei euharistice
Prima parte a Liturghiei credincioşilor se poate considera încheiată prin recitarea Simbolului credinţei. A doua parte a acestei Liturghii o formează ritualul aducerii Sfintei Jertfe, numită şi anafora. Aceasta conţine partea cea mai importantă a Liturghiei creştine, deoarece, în timpul acestui ritual, are loc „prefacerea darurilor în dumnezeiescul Trup şi Sânge“ (Nicolae Cabasila), realizându-se, în acelaşi timp, şi scopul Sfintei Liturghii, care este „slăvirea lui Dumnezeu“ şi „sfinţirea credincioşilor“. Apropierea acestui moment foarte important este anunţat de către preotul slujitor prin cuvintele: „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte: Sfânta Jertfă în pace a o aduce!“. Prin această formulă se recomandă tuturor credincioşilor să se concentreze cu toată fiinţa asupra momentului sublim, reprezentat de aducerea Jertfei euharistice.
„Momentul este grav şi solemn“, zicea Sf. Ioan Gură de Aur. „Iată deci pentru ce ni se cere să stăm bine“, adică frumos sau plini de cuviinţă, „precum se cuvine oamenilor să stea înaintea lui Dumnezeu, cu teamă şi cu cutremur“, adică cuprinşi de emoţie sfântă; „cu minte trează şi cu luare-aminte“, iar nu cu gândurile risipite la cele ale vieţii de aici, ori angajaţi în diferite conversaţii. O jertfă adevărată este numai aceea care este adusă de un suflet cuprins de pace şi bună înţelegere cu toţi semenii, căci doar astfel „putem înfăţişa lui Dumnezeu suflete pure şi drepte“ , precum sublinia Sf. Ioan Gură de Aur. „Acesta este, zicea Sf. Ioan, sensul adevărat al acestei strigări în slujba bisericească. Nu este vorba de corp, ci de suflet: acesta trebuie să se înalţe“.