„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Prezentare de carte: În peisaj: „un igienic moment de intelectualitate“
Volumul „Sensurile metafizice ale crucii“, primul din seria Boltzmann, cuprinde extrase din seminarul organizat în jurul cărţii lui René Guénon, „Simbolismul Crucii“.
Discuţiile din cadrul celor şapte întâlniri între Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici şi Anca Manolescu au dat naştere acestei cărţi de metafizică ce se adresează omului de astăzi. Referindu-se la acest volum, domnul Andrei Pleşu mărturiseşte în „Nota explicativă“ a cărţii: „În ianuarie 2002, am simţit nevoia să recuperăm o experienţă de tinereţe; să ne întâlnim cu regularitate în jurul unui text. Era un fel de a contrabalansa asfixia administraţiei zilnice, deprimantă şi inevitabilă deopotrivă, un exerciţiu de reîmprospătare intelectuală, o tentativă de a regăsi umilitatea şcolarităţii, colocvialitatea juvenilă a anilor de ucenicie. Cu gândul la dezbaterea noastră de o viaţă, am propus o carte a lui René Guénon. El se ocupa, din unghi „tradiţional“, de problematica religiei, dar o făcea cu instrumentul intelectului, situându-se, de fapt, într-o perspectivă „metafizică“ (...). Întâlnirile celor patru s-au întins pe intervalul a cinci luni. Într-un fel, a fost un eşec. N-am reuşit să ducem până la capăt lectura comentată a lucrării lui Guénon, iar poziţiile de front ale participanţilor au rămas neschimbate. Prieteniile se îmbogăţesc însă din eşecuri la fel de mult ca şi din reuşite. Biografia noastră comună şi-a mai adăugat un capitol, pe care îl împărtăşim cititorilor, pentru a-i invita, ca şi altă dată, să participe la căutările noastre. În contextul eternei tranziţii româneşti, cu urgenţele şi împestriţarea ei, dezbaterea noastră va suna exotic. Asta şi vrem: să aducem în peisaj un igienic moment de «intelectualitate», o rectificare atemporală a imediatului“. Acest prim volum se înscrie în strădania Colegiului „Noua Europă“ de a face publice contribuţiile bursierilor săi. Întreaga serie a fost îngrijită cu răbdare şi profesionalism de de Anca Manolescu. Volumul de faţă a apărut la Editura Humanitas şi are 257 de pagini.