„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Prezentare de carte: Paradoxul Creştin şi Tinereţea
De curând Editua Reîntregirea a scos de sub lumina tiparului un nou volum ce adună teme şi autori cu ajutorul cărora se crează o discretă imagine despre „Paradoxul creştin şi cartea tinereţii“.
Volumul tipărit cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, şi coordonat de părintele Ilie Trif, adună în 392 de pagini câteva capitole sugestive fiecare în parte şi complementare împreună. Cartea se deschide cu câteva gânduri şi soluţii ale unor ierarhi care vin în întâmpinarea unor probleme actuale ale vremii. „Societatea noastră, care ar trebui să-şi pregătească dăinuirea în istorie prin urmaşi, oferindu-le tinerilor o bună formare duhovnicească şi civică, îi pune pe aceştia într-o dilemă care-i zăpăceşte total. Că noi, cei maturi, ne jucăm cu destinul nostru etern, este o realitate care nu mai trebuie comentată; dar, din nefericire, nu ne îngrijim nici de viaţa sufletească şi trupească a celor ce ne urmează (...). Acum se spune că există libertate absolută. Copiii fac la şcoală educaţie religioasă. Dar valurile de spurcăciuni ce vin asupra lor sunt imense. Media, instrumentată de noi, cei mari, îi bulversează total. Modelele, eroii pe care-i văd la televizor sau internet, n-au nimic moral în ei şi scot în evidenţă doar erotismul şi şmecheria. Din păcate, nici părinţii de astăzi n-au aşezarea părinţilor de odinioară. Şi idealul lor este unul pragmatic. Banul şi trupul sunt «valori» dorite şi căutate cu obstinaţie. Ce învaţă în această situaţie copiii?“, scrie IPS Andrei. Acestui capitol de „Întâmpinări“ îi urmează câteva radiografii ale unor preoţi, teologi şi publicişti laici, care ne aduc propiile lor mărturii, paradigme de viaţă, precum şi probleme legate de provăcările la care sunt chemaţi tinerii români europeni. Volumul cuprinde, de asemenea, şi un excurs de teologie socială, iar apoi oferă tinerilor perspective pastorale în cadrul acestor realităţi şi tensiuni de netăgăduit dintre credinţă, tinereţe, educaţie şi orientare europeană. „Nu e rău să amintim, cât mai des şi mai articulat posibil, lumii în care ne străbatem vieţile că, fără să perorăm utopii, Bisericii, Ortodoxiei, îi este specifică o pedagogie şi, aşadar, un studiu care naşte omul doxologic, căruia nu-i este indiferent locul, starea finală a vieţii sale. De aceea, entuziasmul trebuie dublat de un efort considerabil de muncă intelectuală, cât mai programată cu putinţă“, evidenţiază Constantin Necula. Această nouă apariţie de la Alba Iulia se adresează, prin materialele publicate, tuturor categoriilor de vârstă, plecând de la copii şi tineri, dar neexcluzându-i nici pe părinţi şi bunici, nici pe cititorii mai simpli şi nici pe cei iubitori de slovă. (Ciprian BÂRA)