„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Prezentare de carte: Postul trebuie să te ajute să ieşi de sub stăpânirea celor trupeşti
Pentru cei doritori de cuvinte folositoare în urcuşul duhovnicesc al postului semnalăm cartea „Predici la Postul Mare“ scrisă de vrednicul de pomenire patriarhul Nicodim Munteanu (1939-1948).
Cuvântările şi meditaţiile cuprinse în acest volum sunt închinate tuturor creştinilor dreptmăritori care s-au angajat sau se vor angaja pe calea cea plină de bucurie a postului, spre întâlnirea Domnului în noaptea Învierii. Omiliile acestui frumos buchet sunt structurate în 4 părţi şi cuprind sfaturi convingătoare şi sensibile despre lucrarea pocăinţei adevărate şi despre nemărginirea dragostei dumnezeişti. „Sunt îndeobşte cunoscute râvna pastorală şi ostenelile acestui mare ierarh şi cărturar al Bisericii noastre pentru răspândirea învăţăturii celei mântuitoare în sânul poporului său. Ar fi de-ajuns să amintim că adormitul întru fericire patriarh Nicodim a fost cel care a iniţiat binecunoscuta şi atât de valoroasa colecţie «Ogorul Domnului», pe când se afla la Mănăstirea Neamţ, şi din care au apărut nu mai puţin de 35 de volume, conţinând în cea mai mare parte tălmăciri după scrieri duhovniceşti ale unor renumiţi ierarhi şi clerici ortodocşi. Chiar cartea de faţă face parte din amintita colecţie, forţa spirituală pe care o degajă paginile ei explicând larga răspândire pe care au cunoscut-o ediţiile de până acum, nu numai printre preoţi, ci şi printre mirenii evlavioşi“, aflăm din prefaţa cărţii. În continuare, redăm un scurt pasaj despre post cuprins în acest volum: „Postul trebuie să-ţi ajute, mai întâi de toate, să ieşi de sub stăpânirea celor trupeşti, să sfărâmi puterea şi stăpânirea lor, să dai slobozenie şi îndemnare ochiului sufletesc de a cerceta toată viaţa ta, de a afla cât mai bine rănile conştiinţei tale, a descoperi patima de căpetenie care te roade, a te îndemna să cauţi cu toată inima lecuirea ei, a te hotărî o dată pentru totdeauna să începi o viaţă bună. Dacă asta nu se dobândeşte, înseamnă că postul nu ţi-a adus folosul trebuitor, şi trebuie deci sau să-l intensifici, sau să-1 îndrepţi. Trebuie să-l intensifici sau să-l îndrepţi şi în cazul în care tu, deşi posteşti, totuşi nu te-ai apropiat cu duhul de Mântuitorul tău, n-ai simţit nevoia aceasta, n-ai simţit foamea duhovnicească şi dorinţa de a te sătura din masa dumnezeiască a Trupului şi Sângelui Lui, n-ai auzit încă înlăuntrul tău glasul dragostei Lui, care te cheamă la unirea cu El.“ Cartea de faţă a apărut la Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române şi are 328 de pagini.