„În vremea aceea a intrat Iisus, într-o sâmbătă, în casa unuia dintre mai-marii fariseilor, ca să mănânce pâine. Și a zis celui care-L chemase: Când faci prânz sau cină, nu chema pe prietenii tăi, nici p
Prezentare de carte: Sfinţenia nu este doar a monahilor
Vă aducem în atenţie astăzi ediţia a doua a unei cărţi apărute la editura Sofia în anul 2007, „Căsătoria, cale spre sfinţenie“. Cartea are ca autori pe David şi Mary Ford. Traducerea din limba engleză a fost realizată de Constantin Făgeţan.
„Căsătoria, cale spre sfinţenie“ cuprinde vieţile sfinţilor căsătoriţi, adunând în paginile ei exemple de trăire în comuniune dumnezeiască a unor cupluri din toate timpurile. Sunt prezentate cupluri bine-plăcute lui Dumnezeu, încă din vremuri vechi-testamentare, cum ar fi Isaac şi Rebecca, şi se ajunge până în vremuri apropiate de cele în care trăim noi, cum ar fi Sf. Gheorghe, Noul Mucenic şi Elena, care au trăit în Albania, în secolul al XIX-lea. Citind această carte, putem înţelege că sfinţenia nu este doar apanajul monahilor, ci şi al oamenilor căsătoriţi, care au luat crucea vieţii de familie în drumul spre mântuire. Vedem asta chiar din cuvântul înainte cu care se deschide cartea, semnat de PS Kallistos, Episcopul Diokliei, în care acesta menţionează că „de bună seamă, există mai multe feluri de a închipui dragostea pentru aproapele: monahismul şi căsătoria sunt, în egală măsură, «taine ale iubirii». Însă forma de temelie pentru comuniune rămâne dragostea de început dintre bărbat şi femeie, sub taina căsătoriei. Dovadă sunt nenumăratele pilde - reunite în această carte - de sfinţi canonizaţi care au fost căsătoriţi, dar pe care viaţa conjugală nu i-a impiedicat să ajungă pe cele mai înalte culmi ale duhovniciei... Ţelul suprem al căsătoriei este ca soţul şi soţia să se ajute unul pe altul să intre în împărăţia cerurilor. Prin dragostea lor reciprocă şi părtăşia vieţii, amândoi, alături de copiii lor, dacă Dumnezeu le-a dat urmaşi, sunt chemaţi a se aduce unul pe altul mai aproape de Hristos. Ca unire veşnică între două personalităţi unice şi veşnice, Taina Nunţii nu are alt scop decât acesta. Fie ca toţi soţii şi soţiile ce citesc această carte să fie învredniciţi, prin rugăciunile sfinţilor pomeniţi aici, să dăruiască mai deplin cununa nunţii lor lui Hristos Împăratul. Şi fie ca noi toţi, ori că suntem căsătoriţi, ori monahi, ori celibatari, privind la icoanele însufleţite ale Sfintei Treimi, să ajungem la o mai adâncă preţuire a acestei mari taine“. Cartea se întinde pe 320 de pagini, de-a lungul cărora putem citi vieţile sfinţilor căsătoriţi din fiecare lună a anului. (Cristina STURZU)