„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
Prezentare de carte: Un om care a crezut cu tărie că poate îndrepta lumea
Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române oferă iubitorilor de istorie bisericească şi literatură duhovnicească cartea „Viaţa Sfântului Ioan Gură de Aur“, în relatările istoricilor bisericeşti: Paladie, Teodor al Trimitundei, Socrates, Sozomen şi Teodoret al Cirului.
Traducerea din limba greacă, introducerea şi aparatul critic aparţin părintelui profesor Constantin Corniţescu. Cartea de faţă pune la îndemâna cititorilor izvoarele din care s-au inspirat cei care au scris studii despre viaţa Sfântului atât de iubit de către poporul binecredincios, pentru că ne-a lăsat moştenire Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. „O parte dintre aceste lucrări sau fragmente din ele au mai fost traduse în limba română. Prin lucrarea de faţă s-a urmărit însă o reproducere integrală, într-o exprimare uniformă, a tot ceea ce s-a scris despre Sfântul Ioan. Textul grecesc folosit este cel editat de J. P. Migne, în Patrologia Graeca. Traducerea respectă întru totul textul, dar pentru cursivitatea acestuia s-au inserat pe alocuri şi unele cuvinte clarificatoare, care însă au fost puse între paranteze. Din aceste lucrări rezultă că Sfântul loan Gură de Aur a fost o mare şi complexă personalitate duhovnicească, un om împodobit cu alese calităţi intelectuale şi cu o viaţă morală ireproşabilă; un om care a crezut cu tărie că poate îndrepta lumea şi moravurile ei, fapt pentru care a înfruntat pe toţi cei care greşeau, chiar şi pe puternicii vremii lui, cu riscul de a-şi pierde scaunul, de a fi exilat şi de a muri în exil; un preot şi un episcop model. Credem că lucrarea de faţă va folosi atât specialiştilor, pentru a-şi întregi şi îmbogăţi imaginea asupra vieţii şi a epocii în care a trăit marele Hrisostom, cât şi evlavioşilor creştini, doritori de a cunoaşte viaţa unor ierarhi vrednici de cinstire, în vederea zidirii duhovniceşti personale“, mărturiseşte în prefaţă părintele Corniţescu. În 241 de pagini, lucrarea adună date, informaţii şi aprecieri ale acestor istorici, care realizează un cadru al epocii în care a trăit Sfântul Ioan, dar şi portrete ale celui care este unul dintre cei mai mari părinţi şi predicatori ai Ortodoxiei. Astfel, Sozomen afirmă: „De-altfel, mulţi care l-au auzit (vorbind) în biserică, şi-au îndreptat viaţa spre virtute şi au început să gândească la fel ca el despre Dumnezeu. El însuşi vieţuind după poruncile divine, inspira încredere ascultătorilor spre imitarea propriei virtuţi şi, în felul acesta, îi făcea uşor să îmbrăţişeze şi gândirea lui. Nu-i convingea să fie de acord cu el cu vreo tehnică sau putere specială a cuvântului, ci prin faptul că expunea cu sinceritate sensul Sfintelor Scripturi“. (Ciprian BÂRA)