„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Rânduieli liturgice: Taina Cununiei - aspecte practice
Ca şi în cazul Sfintei Taine a Botezului, săvârşirea Cununiei presupune utilizarea unor materii pe care cei implicaţi în fericitul eveniment sunt datori a le prezenta la oficierea acestei slujbe. De regulă, aceste lucruri sunt aduse în discuţie de preot cu ocazia programării pentru Taina Cununiei a tinerilor ce s-au hotărât să-şi unească vieţile în faţa lui Dumnezeu, pentru a forma o familie creştină autentică. Iată, aşadar, ce anume vor prezenta mirii sau naşii:
- Certificatul de căsătorie civilă al mirilor, eliberat de autorităţile competente, pentru a fi trecute unele date în Registrul parohial, precum şi în Certificatul de Cununie, eliberat de preotul paroh; - două lumânări de ceară curată (ce vor fi ţinute de cavalerii de onoare, iar, în unele regiuni ale ţării, chiar de naşi); - inelele de logodnă; - vin şi pişcoturi (pentru binecuvântarea şi unirea mirilor, ca antecameră şi pregătire pentru Taina Împărtăşaniei); Intrarea în Biserică se realizează în următorul mod: naşul - alături de mireasă, iar naşa - alături de mire. Se procedează în acest fel pentru că naşii vor deveni părinţii spirituali ai mirilor, fiind datori cu formarea duhovnicească a acestora. În unele părţi ale ţării (în special în Ardeal, mireasa este adusă în Biserică de către tatăl acesteia, rânduială nepotrivită tocmai din raţiunea amintită). În spatele mirilor şi naşilor vor veni părinţii şi ceilalţi invitaţi. Pe parcursul slujbei, atenţia va fi îndreptată spre textele rugăciunilor şi spre indicaţiile preotului în legătură cu mişcările liturgice ce le presupune această slujbă. Ştiind toate aceste lucruri, se realizează un important act prin care se contribuie la uniformizarea cultului ortodox. Pe de altă parte, creştinii vor putea participa într-un mod activ la această Taină şi nu vor fi doar nişte simpli spectatori sau beneficiari automaţi ai cultului. (Grigore MEŞTEROAIE)