„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Răspunsuri duhovniceşti: Cum ne putem iubi vrăjmaşii
Preacucernice părinte Vasile Gavrilă, oamenii sunt, în general, foarte precauţi atunci când aleg persoanele pe care să le iubească, însă Sfânta Scriptură nu ne spune să iubim doar pe cine vrem, ci inclusiv pe vrăjmaşii noştri. Cum îi putem iubi pe vrăjmaşii noştri?
Într-adevăr, împărtăşirea iubirii după mentalitatea lumii este total diferită de împărtăşirea iubirii după Hristos şi după Evanghelie. În faţa lui Dumnezeu nu există preferinţe, chit că avem părinţi, copii, prieteni, soţ sau soţie. Şi lor li se cuvine un anumit fel de dragoste, pe care trebuie să o respectăm şi să o împărtăşim aşa cum se cuvine! Însă dragostea creştinească depăşeşte pragurile tipologicului, ale socialului sau ale celorlalte norme pe care le impune viaţa aceasta. Într-adevăr, Mântuitorul ne cheamă la iubirea de vrăjmaşi, oferindu-se pe Sine model. Ce zice Mântuitorul Hristos? "Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul." (In. 13, 34) Şi aceasta o spunea înainte de a trece la răstignire, când se arată în faţa lumii ca o icoană a iubirii supreme pe care o va manifesta de pe Sfânta Cruce. Care sunt primii binecuvântaţi de Dumnezeu în momentul răstignirii? Cine sunt primii iubiţi de Hristos în timpul Patimilor lui? Duşmanii Lui, cei care Îl băteau, cei care Îl scuipau, cei care Îl batjocoreau, cei care Îl răstigneau! Pentru ei şi-a înălţat Domnul Hristos primul gând de rugăciune: "Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac." (Lc. 23, 34) Şi atunci, cum să-i iubim pe vrăjmaşii noştri? Îi iubim gândindu-ne că vrem să-L imităm şi noi pe Mântuitorul Hristos, dar nu doar simbolic sau sentimental, ci total! Iubirea faţă de vrăjmaşi este cea mai înaltă poruncă, dar totuşi abia de aici începe Evanghelia pusă în lucrare şi transpusă în viaţa noastră, că spune Mântuitorul: "Poruncă nouă vă dau vouă". Iubirea de vrăjmaşi este de altfel trecerea peste propriul eu, depăşirea firii noastre. Şi ce este desăvârşirea, îndumnezeirea la care suntem chemaţi? Nu. Este depăşirea egoismului nostru, depăşirea limitelor noastre. Aceasta este de fapt menirea la care mântuitorul Hristos ne cheamă. Cum să ne rugăm pentru vrăjmaşii noştri? Rugăciunea este singurul mod de a ne împăca cu cei care ne sunt vrăjmaşi pentru că noi nu putem schimba inimile oamenilor decât prin bunătate, prin dragoste şi prin rugăciune. Iar primul lucru pe care ar trebui să îl cerem de la Dumnezeu pentru vrăjmaşii noştri nu este iertarea lor, ci iertarea noastră. Să ne întrebăm de ce ne-au devenit ei vrăjmaşi? Poate pentru că nu au găsit ceva bun în noi sau poate că ceva din noi i-a provocat sau pur şi simplu, prin ei, Dumnezeu îngăduie mântuirea noastră. Să-I mulţumim lui Dumnezeu şi să-L rugăm să ne ierte, pentru că iertându-ne pe noi şi ei îşi găsesc iertare şi vrajba dispare.