„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Răspunsuri duhovniceşti: „Ne-a învăţat cum să ne mântuim prin smerenie“
Preacucernice părinte Bogdan Frăţilă, astăzi îl prăznuim pe Sfântul Apostol Andrei. Vorbiţi-ne despre misiunea sa pe meleagurile dobrogene. Ce importanţă a avut acest sfânt pentru poporul român?
Dumnezeu ne-a arătat, prin trimiterea Sfântului Andrei aici, în Dobrogea, că ne-a purtat şi ne poartă o grijă deosebită. Noi nu am fost încreştinaţi la porunca stăpânirilor, nici într-un moment stabilit de cineva, ci noi ne-am născut creştini şi români în acelaşi timp, iar Dumnezeu a fost acolo prin ucenicul Său. Sfântul Andrei, ca de altfel toţi ucenicii Mântuitorului Hristos, a lăsat tot ceea ce avea: familie, prieteni, locurile natale şi a mers în locuri necunoscute, locuri de multe ori neprimitoare, şi s-a transformat în exemplu de râvnă, credinţă şi iubire. Din exemplul vieţii acestui sfânt trebuie să luăm şi noi aminte, pentru a fi vrednici de numele de "creştin". El a fost cel dintâi chemat dintre ucenicii Mântuitorului Hristos şi iată, prin asemănare, noi am fost printre primii chemaţi la adevărata credinţă în Dumnezeu. Propovăduieşte pe meleagurile noastre şi lasă în urma lui seminţe de creştinism, care găsesc un pământ bun şi roditor. În urma predicii Sfântului Andrei, iau naştere primele comunităţi de creştini, la scurt timp Biserica se organizează şi acest lucru este foarte important. Ce sacrificiu a făcut Sfântul Andrei în numele credinţei în Hristos? Părintele Cleopa, vorbind despre Sfântul Andrei, arată importanţa propovăduirii lui, zicând: "El ne-a eliberat de demoni şi de patimi şi ne-a unit cu Hristos prin jertfă şi Liturghie. El ne-a învăţat cum să ne mântuim prin smerenie, prin rugăciune şi prin iubire". Pe lângă toate acestea, Sfântul Andrei moare muceniceşte, răstignit pe o cruce în formă de X, alegând în felul acesta, fiindcă nu s-a considerat demn de a muri răstignit ca şi Hristos. Iată o dovadă de smerenie deosebită! Deşi nu trebuie să ne mândrim, este o mândrie (constructivă) că suntem creştini de aproape 2.000 de ani şi avem credinţa direct de la unul dintre ucenicii Mântuitorului Hristos. Datoria noastră, ca şi creştini, este aceea de a păstra aprinsă flacăra dreptei credinţe, căpătată de la Dumnezeu prin predica urmaşului lui Hristos, Sfântul Apostol Andrei. Am câştigat un mijlocitor pentru noi, un prieten alături de tronul lui Dumnezeu, care se roagă pururea pentru noi şi ca urmare firească a fost ales ca protector al României.