„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Răspunsuri duhovniceşti: „Să fim oameni buni, iar atunci roadele vor veni de la sine“
Preacucernice părinte Alin Balica, aşa cum toamna culegem roadele, tot la fel şi Hristos vine şi ne cere roadele noastre duhovniceşti. Care sunt aceste roade pe care trebuie să le dăruim Mântuitorului?
Ca să răspund la întrebarea dumneavoastră, cred că ar trebui să plecăm în formularea răspunsului de la ceea ce înseamnă constituţia Bisericii: ştim că Biserica îl reprezintă pe Hristos-Domnul, Care este Capul Bisericii, iar Umanitatea-trupul, formată din noi, cei ce suntem mădularele Bisericii, Duhul Sfânt fiind cel ce uneşte toate componentele într-un singur organism, Biserica. Aceasta este susţinută de lucrarea Duhului în Biserică, Duh care sădeşte în mădularele Bisericii, harul şi darurile lui Hristos, sfinţind aceste mădulare şi dându-le viaţă, viaţa cea dumnezeiască, viaţa lui Hristos. Desigur că lucrarea aceasta a Duhului în Biserică în ceea ce priveşte membrii ei nu se face fără o colaborare a acestora. Şi aici ajungem la ceea ce aţi întrebat. Roadele noastre nu se pot manifesta decât în urma împreună-lucrării noastre cu Duhul, care suflă în Biserică. Acesta este primul aspect pe care trebuie să-l subliniem. Prin Duhul, noi intrăm într-o legătură directă cu Hristos, prin care ne putem desăvârşi. În însăşi această colaborare se manifestă şi sporeşte iubirea dintre noi şi El, deci desăvârşirea noastră. De aici vin roadele care se arată şi pe care le cunoaştem; sunt darurile Duhului Sfânt, pe care le-am primit la Taina Mirungerii, manifestate în virtuţi, virtuţi care ar trebui să împodobească viaţa tuturor celor ce vieţuiesc în Hristos. Cum putem obţine mântuirea? Mântuirea pe care o dorim cu toţii n-o putem obţine decât prin harul lui Dumnezeu, cu care colaborăm prin credinţa şi faptele bune care izvorăsc din aceasta, nici unul dintre aceşti termeni amintiţi neputând lipsi. Roadele văzute sunt faptele noastre cele bune care ne definesc drept ucenici ai Mântuitorului. Însă vreau să remarc un lucru pe care n-ar trebui să-l facem în lucrarea faptelor bune. Nu cred că trebuie să pierdem din vedere că mântuirea nu e un concurs în care fiecare caută să strângă cât mai multe "roade", ci roadele să fie cele care ne transformă sub lucrarea Duhului, pentru că simt că Mântuitorul Hristos nu vrea de la noi să fim plini de roade doar, ci să fim oameni buni, pentru că atunci roadele vor veni de la sine.