„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Răspunsuri duhovniceşti: Soluţia pentru tineri: reconstruirea personalităţii
Preacucernice părinte Alin Balica, cum trebuie să se comporte Biserica faţă de problemele tinerilor din ziua de astăzi: droguri, lipsa de orizont şi multe altele?
Din păcate, aceste probleme pe care le amintiţi nu sunt probleme care ţin de cateheză sau de pastorală, în care Biserica să aibă iniţiativă, fiind impuse de spiritul vremurilor pe care le trăim, însă sunt cele la care Biserica este chemată să răspundă. Fiecare epocă în care creştinismul a fost prezent a avut luptele, argumentele apologetice, victoriile şi înfrângerile inerente. Cert este faptul că Biserica nu poate sta pasivă şi, după cum bine ştiţi, se implică. Învăţăturile creştine sunt aceleaşi mereu, la fel şi cultul şi, cu toate acestea, viaţa bisericească este într-o continuă transformare, pentru că ea, în virtutea tradiţiei vii care o însufleţeşte, trebuie să răspundă tuturor problemelor pe care transformarea societăţii le impune, inclusiv celor pe care le-aţi ridicat. Indiferent de cât de multe şi cât de grave sunt problemele actuale, chemarea Mântuitorului Hristos la bucurie, pace, iubire, într-un cuvânt, chemarea omului să fie "viu", rămâne actuală şi pregnantă. N-o să amintesc avalanşa de probleme cu care se confruntă tineretul, n-o să amintesc multitudinea de ispite ucigătoare care-l înconjoară din toate părţile, pentru că le cunoaşteţi şi le vedeţi pretutindeni. Ceea ce mă bucură este că tineretul luptă, caută şi aici cred că Biserica trebuie să-şi facă simţită prezenţa şi să arate calea şi modelul care trebuie urmate, trebuie să arate că această chemare a lui Hristos se verifică în realitatea vieţii. Care este soluţia de ieşire din criza morală sau existenţială? Pentru noi, creştinii, modelul de ieşire din orice criză morală sau existenţială este Hristos şi sfinţii care i-au urmat. Rămâne de văzut dacă vom şti să arătăm calea şi modelele celor care acum caută ieşirea din criza morală în care se zbat, pe care o conştientizează mulţi şi din care caută ieşire. Şi cred că vom şti, pentru că Biserica a ştiut întotdeauna să facă acest lucru, misiunea formatoare a Ortodoxiei s-a manifestat mereu în reconstruirea personalităţii creştinului pentru a rezista vremurilor vitrege pe care le parcurge. Acest lucru vine, cred, din faptul că ştim următorul lucru cu certitudine: Calea, Adevărul şi Viaţa sunt veşnice şi acolo sunt răspunsurile la toate întrebările vieţii omeneşti, inclusiv şi mai ales la cele ale tinerilor, lumea în formare care-şi caută formele de viaţă. Şi mă rog ca această viaţă în formare să devină viaţă în Hristos.