„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Răspunsuri duhovniceşti: Tinerii şi descoperirea credinţei
Părinte, astăzi îl cinstim pe Sfântul Iulian din Tars. Mulţi tineri poartă acest nume, însă viaţa sa este mai puţin cunoscută de credincioşi. Prin ce s-a remarcat acest tânăr mucenic?
Sfântul Mucenic Iulian a avut o legătură strânsă cu blânda lui mamă, care era o creştină deosebită. După moartea soţului ei, s-a mutat cu fiul ei în Tarsul Ciliciei. Acolo l-a botezat pe Iulian în sfânta credinţă, crescându-l mai departe cu evlavie. Când Iulian a împlinit optsprezece ani, împăratul Diocleţian (284-305), apariţie inedită în Roma antică, fire impulsivă şi mare prigonitor împotriva creştinilor, l-a arestat printre alţii şi pe tânărul Iulian. Acesta a fost adus în faţa guvernatorului Marcian pentru a fi judecat, încercând să-l convingă prin diverse metode să renunţe la Hristos şi să aducă jertfe idolilor. Timp de un an de zile, tânărul Iulian a fost plimbat prin oraşele Ciliciei, muncit în felurite chipuri, dar a rămas ca un diamant tare în mărturisirea lui Hristos. Mama lui a cerut audienţa guvernatorului Marcian din Egeea, rugându-l s-o lase trei zile cu fiul ei la închisoare cu promisiunea de a-l convinge pe Iulian să renunţe la Hristos. Sfântul Iulian a fost adus în faţa guvernatorului Marcian crezând că lucrurile s-au aşezat, dar mama lui a denunţat politeismul cu mare curaj, sfătuindu-l pe Iulian să rămână în dragostea Lui Hristos. Auzind acestea, guvernatorul a dat ordine să fie aruncat în mare. Aşa a primit cununia muceniciei Sfântul Mucenic Iulian la anul 305. Trupul Sfântului Iulian scos de valuri pe uscat a fost găsit de o femeie văduvă credincioasă şi înmormântat cu cinste la Alexandria. După un timp, moaştele au fost transferate în Antiohia. Practic, ce avem de învăţat din viaţa acestui sfânt? Eu aş zice că avem foarte multe lucruri folositoare în formarea tinerilor ca oameni într-o societate normală. Aceştia au la îndemână multe opţiuni în interpretarea ştiinţelor, filosofiilor, dar şi religia care trebuie explorată le oferă răspunsuri la toate. Ca la orice ieşire din infern, tinerii sunt ameţiţi de lumina libertăţii. Unii sunt pescuitori în ape tulburi, şi totuşi tineretul e o valoare sfântă şi nu trebuie pângărită. Aşa cum Sfântul Mucenic Iulian a primit de la buna lui mamă dragostea de Hristos, tot aşa nici tinerii de azi nu uită glasul blând şi inconfundabil al mamei, care prin ruga ei fierbinte către Dumnezeu pentru micuţul ei, cu poveştile despre pruncul Iisus cel născut în iernile geroase ale vieţii noastre, cu Sfânta Înviere a lui în dimineţile răcoroase ale primăverilor de altădată, îi ajută să poată deveni buni creştini ai veacului de azi. Îi înţeleg pe aceştia şi visurile lor şi descoperirea credinţei care îi uimeşte, aşa cum îl uimeşte pe copil întâlnirea cu roua dimineţii şi a primelor raze de soare. Aş dori ca tinerii de azi să gândească aşa cum a făcut Sfântul Mucenic Iulian la vârsta de optsprezece ani iubindu-L la infinit pe Hristos, dar să se gândească şi cu mintea de mâine.