Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Teologie și spiritualitate Evanghelia zilei Reţeta zilei: Prăjitură cu morcov

Reţeta zilei: Prăjitură cu morcov

Un articol de: Iuliana Niţă - 28 Aprilie 2009

Ingrediente pentru prăjitură: 2 căni de zahăr, 225 g făină, 18 linguri ulei, 4 ouă, 2 căni nuci măcinate, 2 căni morcov ras fin, 1 pliculeţ praf de copt, 1 sticluţă esenţă de vanilie, 1 linguriţă scorţisoară.

Ingrediente pentru cremă: 1/2 cană de unt, moale, 200-230 g crema de brânză de vaci, 4 căni de zahar vanilat, 1 linguriţă esenţă de vanilie.

Preparare: Se unge o tavă cu ulei şi se tapetează cu făină. Într-un vas se amestecă bine ouăle întregi cu zahărul, uleiul şi esenţa de vanilie. Se adaugă făină amestecată cu praful de copt, scorţişoara şi vanilia. Se adaugă morcovul ras şi nucile măcinate, după care se toarnă compoziţia în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Se introduce tava la cuptor pentru 40-50 de minute, când se scoate prăjitura din cuptor şi se lasă la răcit timp de 10 minute.

Crema se pregăteşte astfel: într-un vas de dimensiuni medii se amestecă untul, brânza de vaci, zăhărul vanilat şi o lingurita cu esenţă de vanilie. Se bate bine compoziţia (cu telul sau mixerul), până când devine moale şi cremoasă. La final, se toarnă crema obţinută peste prăjitură. Prăjitura se taie în pătrăţele sau romburi.

Despre morcov

Morcovii au fost cultivaţi pentru prima dată în Afganistan, folosindu-se doar frunzele şi seminţele, şi nu rădăcina. Morcovii pot fi consumaţi cruzi, la salate, sau fierţi, prăjiţi, gătiţi la supe, garnituri, mâncăruri scăzute. Din morcovi se prepară deserturi delicioase, suc de morcovi, budinci sau prăjituri. Se mai utilizează şi în industria cosmetică îm prepararea cremelor. O specie deosebită de morcovi o reprezintă „baby carrot“, morcovi foarte mici şi dulci.

Oraşul Holtville din California se intitulează „Capitala Morcovului“ datorat în parte şi festivalului anual de morcovi. În Olanda, morcovul a fost cultivat din secolul al XVII-lea şi, datorită culorii sale, a devenit emblema luptei pentru independenţă.