Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Teologie și spiritualitate Evanghelia zilei Reţeta zilei: Prăjitură Tiramisu

Reţeta zilei: Prăjitură Tiramisu

Un articol de: Iuliana Niţă - 19 Mai 2009

Ingrediente: 2 pachete pişcoturi (50 de bucăţi), 3 cutii mascarpone românesc, 3 ouă, 150 g zahăr, 4 fiole cu esenţă de rom, cacao, cafea

Preparare:

1. Se pregăteşte cafeaua şi, când este gata, se adaugă puţin zahăr şi esenţă de rom. Se lasă la răcit.

2. 3 gălbenuşuri se amestecă în mixer cu 4 linguri de zahăr până ce zahărul se topeşte şi compoziţia capătă o consistenţă gălbuie şi spumoasă. Se toarnă apoi cele două cutii de cremă mascarpone şi se amestecă bine. Se adaugă apoi cele 3 albuşuri bătute spumă cu 2 linguri de zahăr.

3. Într-un vas dreptunghiular de iena sau într-o tavă se aşază un strat de pişcoturi. Fiecare pişcot se trece puţin, cât să se umezească, prin cafeaua răcită (nu se înmoaie) şi se aşază în tavă unul lângă altul. Când primul strat de pişcoturi este gata, se toarnă deasupra jumătate din crema din mascarpone, gălbenuşuri şi albuşuri. Apoi, peste cremă se aşază al doilea strat de pişcoturi. Şi de data aceasta, fiecare pişcot se trece prin cafea. După ce este gata cel de-al doilea strat de pişcoturi se toarnă restul de cremă.

4. Într-o sită foarte fină se pun 4 linguriţe cu cacao şi se cern cu grijă deasupra cremei până se acoperă cu un strat subţire întreaga compoziţie. Se lasă la frigider aproximativ 3 ore înainte de a fi servită. Se taie în bucăţele dreptunghiulare.

Despre cacao.

Ştiaţi că…

Arborele de cacao este originar din America. Civilizaţia maya considera cacaua un dar divin, poate şi de aceea cuvântul „cacao“ însemna „mâncarea zeilor“.

Aztecii preparau ciocolata cu ardei iute, piper, flori de portocal, miere. Dar, în acele timpuri, doar nobilii consumau ciocolată. Se spune că regele aztecilor, Moctezuma, consuma ciocolată lichidă cu arome de vanilie şi condimente ce i se servea într-o cupă de aur. Cuvântul ciocolată vine din aztecă, „xocolatl“, şi se traduce prin „apă amară“.

Aztecii preparau ciocolata lichidă astfel: boabele de cacao erau prăjite, cojite, apoi pisate. Se amesteca puţin din această compoziţie cu apă, uneori se mai adăuga şi făină de porumb.

Pentru a pregăti un kilogram de ciocolată este nevoie de până la 600 de boabe de cacao.

Cel mai mare producător de cacao din lume este Coasta de Fildeş.

Ciocolata consumată în formă solidă a fost inventată la sfârşitul secolului al XVIII-lea în Torino, Italia.

Untul de cacao se obţine prin zdrobirea boabelor prăjite de cacao şi este folosit atât la fabricarea ciocolatei, cât şi în industria cosmetică.